IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти Европа са намалели с 39% през второто тримесечие

Общият обем от 43 млрд. евро е почти два пъти по-малък в сравнение с първите три месеца на годината

14:29 | 16.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Olivia Harris/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivia Harris/Bloomberg

Последиците от коронавирусната пандемия върху инвестициите в имоти в Европа стават видими през второто тримесечие, когато те са намалели с 39% на годишна основа до 43 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Общите инвестиции в недвижими имоти през второто тримесечие на тази година са под равнището от първото тримесечие, когато достигнаха 85,5 млрд. евро.

Силните първи три месеца на годината, когато беше регистриран ръст от 52% спрямо същия период на 2019 г., се дължаха отчасти на инерцията от предходното тримесечие, тъй като много големи сделки, започнати в края на миналата година, бяха финализирани в началото на тази година, отбелязва CBRE.

През първите шест месеца на годината инвестиционните обеми в Европа са нараснали с 2% до 129 млрд. евро спрямо същия период на миналата година, показват още данните на консултантската компания.

Германия, Австрия, Холандия и страните от Централна и Източна Европа са регистрирали през второто тримесечие по-малък от средния спад на инвестициите в имоти на Стария континент от съответно 20%, 17%, 23% и 23%, показват данните на CBRE.

През юни активността е започнала леко да се възстановява с разхлабването на мерките за блокада и ограниченията за пътувания и консултантската компания очаква възходящата тенденция в обемите да продължи, тъй като икономиката на Европа продължава да се възстановява.

„На секторно равнище логистичните площи и многофамилните активи се представят по-добре от останалите сектори, тъй като инвеститорите търсят стабилни приходи на фона на нарасналата икономическа несигурност“, отбелязва CBRE.

„Въпреки че много страни в Европа навлязоха в блокада в началото на март, истинските последици от пандемията бяха отразени едва през второто тримесечие, като през май беше регистриран най-големият спад на активността“, коментира Крис Брет, ръководител на капиталовите пазари за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

„Но нарастването на инвестициите, което виждаме през юни с началото на смекчаването на ограниченията, показва начало на възстановяването. Има изобилие от капитал, готов да бъде използван с продължаващото разхлабване на ограниченията, и наблюдаваме много слабо движение на цените на първокласните активи, особено в големите градове“, отбелязва Брет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още