IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти от Близкия изток с рязък ръст за полугодието

Лондон и Хонконг са най-притегателните дестинации за инвеститорите от региона

12:20 | 10.09.15 г.
Инвестициите в имоти от Близкия изток с рязък ръст за полугодието

Стойността на инвестициите от Близкия изток в глобални имоти се е увеличила с 64% до 11,5 млрд. долара през първата половина на 2015 г., сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от Ройтерс.

Половината от тази сума е сформирана от две сделки на държавни инвестиционни фондове, уточнява компанията.

Ръстът е регистриран въпреки силния спад в цените на петрола през последната година.

Инвестициите на суверенните фондове достигат 8,3 млрд. долара през първото полугодие – почти четири пъти повече в сравнение с нивото им през първата половина на миналата година.

“Размерът на инвестициите от региона прави Близкия изток третият по големина източник на финансиране за сектора на имотите в световен мащаб. Арабските инвеститори търсят по-светли перспективи пред инвестициите си в международен план”, коментира Нийл Маклийн, експерт от консултантската компания за Близкия изток.

В данните за полугодието са отразени сделките на катарския инвестиционен фонд за Maybourne Hotels на стойност 2,5 млрд. долара и на инвестиционния фонд на Абу Даби за дялове в три хотела в Хонконг за 2,4 млрд. долара.

Лондон и Хонконг са най-притегателните дестинации за инвеститорите от Близкия изток. Третата позиция е за Ню Йорк, следван от Милано.

По отношение на типовете имоти инвеститорите от региона предпочитат хотелите, следвани от офисите и търговските площи. Жилищните имоти обаче също набират популярност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още