IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа намаляват към края на юни

Изключение от тенденцията са пазарите в Унгария и Словакия

12:48 | 23.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа се свиват с 22% през първата половина на годината до малко под 5 млрд. евро, показват данни на консултантската компания Colliers.

Очакванията на компанията са към края на годината обемът на инвестициите да достигне между 10 и 11 млрд. евро.

Повече от половината от всички инвестирани капитали през първата половина на годината са в Полша, сочат още данните на компанията.

"Всички държави в региона отбелязват годишен спад на обемите в сравнение със същия период на 2020 и 2019 г., с изключение на Унгария и Словакия. Въпреки бавния старт, инвеститорите остават уверени и предполагат активизиране на дейността през второто полугодие, в зависимост от наличнието но продукт и подобрени възможности за пътуване", коментира Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания" за Централна и Източна Европа в Colliers.

От началото на годината се регистрира намаляване на доходността на първокласните индустриални и логистични площи между 25 и 200 базисни пункта, тъй като секторът поддържа отлични фундаментални показатели и силно търсене. 

Доходността от първокласни офиси извън Варшава и Прага също леко се понижава, с до 25 базисни пункта.

На някои пазари се прилага известно увеличение на нивата при търговските центрове, тъй като секторът се опитва да се възстанови от оперативните ограничения, наложени заради пандемията.

През първата половина на 2021 г. офис секторът отново доминира. Логистиката и жилищният сектор продължават да привличат силно търсене от страна на инвеститорите, но темповете остават ограничени единствено от недостига на предлагане за разлика от търсенето.

Обемите в търговията на дребно продължават да се генерират основно от търговски паркове и супермаркети. Инвестициите в хотели остават незначителни.

През първата половина на 2021 г. европейският капитал е най-активен с дял от 46% от общия обем. Скандинавският, британският и германският капитал стоят зад по-голямата част от активността.

Вътрешният капитал в Централна и Източна Европа отново се характеризира с придобивания на собствените си пазари, но и в целия регион. Чешкият и унгарският капитал продължават своя устрем със съответно 20% и 10% от общия обем в региона. Капиталът от Северна Америка, Азия, Близкия изток и Африка е сравнително скромен досега през тази година, но се очаква да се възстанови през второто полугодие.

На много пазари в региона делът на незаетите офис площи достига двуцифрени стойности от 2020 г. насам и продължава да се увеличава, тъй като започналото преди пандемията строителство продължава, а новото предлагане се усвоява по-бавно. В резултат на това има известен натиск върху наемите и повишаване на стимулите към наемателите.

За сметка на това процентът на незаетите площи в индустриалния и логистичен сектор в по-голямата си част намалява до средно 5-6%. Причината е,  че  секторът се радва на добри нива на търсене, които често надхвърлят възможностите, особено в най-търсените локации.

Наемите остават сравнително стабилни, като средните нива в региона са около 4,3 евро на кв.м. на месец, а наемодателите са в силни позиции за преговори и предпочитат на много пазари , когато е възможно, строителство по поръчкавместо спекулативното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още