IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Китай растат през ноември, но продажбите се забавят

Пазарът на земя също не е толкова силен през второто полугодие

09:26 | 14.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в имоти в Китай са се увеличили през ноември за разлика от други ключови данни, които сочат рязко забавяне на растежа, но по-слабите продажби на жилища и придобивания на земя влошават перспективите пред сектора на фона на забавянето на икономиката като цяло, съобщава Ройтерс.

Инвестициите в имоти, които са съсредоточени главно в жилищния сектор, но включват и търговски и офис площи, са нараснали с 9,3% през ноември на годишна основа спрямо ръст от 7,7% през октомври, показват изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба.

Тя съобщи също, че продажбите на дребно са нараснали с най-бавния си темп от 2003 г., а индустриалното производство се е разширило също с най-бавен темп за последните три години през ноември.

За 11-те месеца на годината инвестициите в имоти са нараснали с 9,7% на годишна основа, както и през периода януари-октомври.

Добрите данни за ноември до голяма степен се дължат да увеличаването на новозапочнатите жилища. По разгъната застроена площ те са нараснали с 21,7% на годишна основа спрямо 14,7% през октомври, показват изчисленията на Ройтерс.

В Китай процесът по продажба обикновено започва малко след началото на строителството и повечето апартаменти са продадени преди завършването им.

Но след силния растеж през 2016 и 2017 г. продажбите намаляха тази година на фона на по-строгия контрол за охлаждане на цените на имотите.

Заради засилването на безпокойството за икономиката потенциалните купувачи на жилища стават по-предпазливи към разходите си.

През ноември продажбите на имоти по разгъната застроена площ, които са важен индикатор за търсенето, са намалели с 5,1% на годишна основа спрямо спада от 3,1% през октомври. През 11-те месеца продажбите на имоти по разгъната застроена площ са нараснали с 1,4% на годишна основа сочат официалните данни.

Още един признак за охлаждане на настроенията е фактът, че пазарът на земя не е толкова силен през второто полугодие на 2018 г., тъй като предприемачите са станали по-внимателни на фона на влошаването на ликвидността.
Неуспешните търгове на земя в 300 града в Китай са били общо 618 към края на ноември, което е над два пъти повече спрямо 2017 г., сочат данните на държавната China News Service.

Набраните средства от китайски имотни предприемачи през 11-те месеца са нараснали със 7,6% спрямо същия период на миналата година спрямо ръст от 7,7% през януари-октомври, сочат данни на статистиката.

Повечето икономисти очакват местните власти в Китай да смекчат ограниченията за купувачите през 2019 г. на фона на свиването на приходите им от имотния пазар.

Кредитите за домакинствата, предимно ипотеки, са нараснали до 656 млрд. юана през ноември спрямо 563,6 млрд. юана през октомври, сочат данни на централната банка от вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още