Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в имоти в Румъния няма да минат прага от 1 млрд. евро тази година

Делът на свободните търговски площи в северната ни съседка ще надхвърли 30% до края на годината, предвижда консултантска компания

Инвестициите в имоти в Румъния няма да минат прага от 1 млрд. евро тази година

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти в Румъния през 2020 г. ще бъдат с около 50% по-малко в сравнение с очакванията преди кризата, причинена от коронавирусната пандемия, сочат прогнози на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието Romania-Insider.com.

Едва през 2021 г. северната ни съседка ще се върне към обемите над 1 млрд. евро, смята Гис Кломп, ръководител на инвестиционните имоти в румънското подразделение на консултантската компания.

Според CBRE истинското въздействие на коронавирусната пандемия върху имотния пазар в Румъния ще бъде усетено през второто тримесечие на тази година, а в средносрочен и дългосрочен план вниманието ще бъде насочено към мерките за безопасност и технологиите.

„Въздействието на вируса върху пазара на недвижими имоти се засилва, а непосредствените последици ще бъдат усетени през второто тримесечие. Бавно, но сигурно въведените процедури за блокада изглежда се отплащат в Европа и има някои индикации за частично повторно отваряне на националните икономики“, коментира Джос Тромп, ръководител на изследванията за континентална Европа в CBRE.

Като цяло базираните в офиси работни места ще бъдат по-слабо засегнати от останалите като търговски площи, развлечения и хотели, но все пак процентът на свободните офис площи вероятно ще нарасне, прогнозира консултантската компания.

Още по темата
В Румъния секторите на храните и напитките и на забавленията спряха работа и може да изглеждат много различно след кризата, като според очакванията делът на свободните площи ще е над 30% до края на годината.

„Като цяло събраните наеми намаляха значително, като едва между 10% и 20% от обектите в търговски центрове са платили наема си за април до момента, очаква се събираемостта през май да е още по-ниска“, казва Луиза Морару, ръководител на отдел „Управление на имоти за Централна и Източна Европа“ в CBRE.

“В резултат на това освен краткосрочните мерки за спестяване на разходи собствениците вече са започнали разговори с банките им за отлагане на плащания и се отнасят много зряло към разговорите с търговците на дребно“, допълва тя.

Същевременно строителството на офис сгради на компании като One United, Skanska, Forte Partners и Tiriac продължава по план и без забавяния. По отношение на договорите за наем CBRE счита, че 2020 г. има шанс да достигне 50%-60% от наемните нива от миналата година, като предоговарянията и усвояването на нови площи ще бъдат разпределени по равно.

По отношение на договорите за наем, които изтичат през тази или следващата година, ще има приблизително 300 хил. кв. м, за които ще трябва да се реши какво да се прави. Около половината от тях ще прибегнат към подновяване или предоговаряне, а другата половина може да се насочи към съществуващи проекти или такива в строеж, счита CBRE.

„Очакваме, че в бъдеще оперативните часове на офис сградите ще бъдат по-дълги. Много наематели ще изберат да работят на смени или да имат гъвкаво работно време. В резултат на това се очаква оперативните разходи за сградите да нараснат в момент, когато ефективността на разходите е от съществено значение“, казва Морару.

По отношение на строителството в сектора на индустриалните имоти, то продължава по обичайния си начин. При спекулативните проекти може да бъдат регистрирани забавяния, докато предварителните договори за наем се сключват както обикновено. По данни на CBRE към момента в строеж са около 600 хил. кв. м, от които 70% са предварително наети.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Известен универсален магазин в Лондон превръща търговски площи в офиси