IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в киберсигурност създават ново търсене на офис площи в Европа

Рекордни инвестиции в компании за киберсигурност от 724 млн. евро са отчетени през 2019 г., сочат данни на консултантска компания

17:50 | 18.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Растящият брой кибератаки в Европа е привлякъл инвестиции на фондове за рисков капитал на стойност 2,3 млрд. евро в базирани на Стария континент компании за киберсигурност през последните пет години, сочат данни на консултантската компания Savills. Рекордно равнище от 724 млн. евро е отчетено през 2019 г.

Великобритания е съставлявала 1,3 млрд. евро от общите инвестиции през последните пет години с растящ приток на капитали в компании, базирани в континенталната част на Европа, най-вече във Франция (316 млн. евро), Швейцария (303 млн. евро), Ирландия (70 млн. евро), Германия (68 млн. евро) и Испания (36 млн. евро).

Очаква се инвестициите в киберсигурност да нарастват още повече, тъй като много служители работят от вкъщи на персоналните си устройства, а броят на кибер атаките нараства след COVID-19.

„Корпоративната инвестиционна активност в сектора на киберсигурността е водещ индикатор за латентното търсене от наемателите в сектора“, коментира Майк Барнс, партньор „Европейски изследвания“ в Savills.

„Макар че глобалните централи на много от водещите компании в областта на киберсигурността са съсредоточени в Силициевата долина в Калифорния, голям брой американски компании запазват голямо присъствие в Европа. Например Palo Alto Networks в момента заема осем етажа от Овалната кула в Амстердам. Mimecast откри централата си с площ от 7339 кв. м на One Finsbury Avenue в Лондон през 2019 г., а сателитните й офиси в Амстердам и Мюнхен обслужват европейските регионални пазари“, допълва Барнс.

„Очакваме наемателите да се разширят в градове, които привличат по-високо ниво корпоративно финансиране, включително във Великобритания, Франция и Швейцария. Държавното финансиране, насочено към университетите, и стартъпи ще развият киберталант и ще подкрепят бизнес клъстерите“, очаква Джеръми Бейтс, ръководител на отдел „Наемни пазари в Европа, Близкия изток и Африка“ в Savills.

„Повишеното използване на данни ще изисква допълнително съхраняване, създавайки ново търсене от наематели на центрове за данни. Тъй като тези центрове съдържат данни за бизнеса на компаниите от изключителна важност, осигуряването на защитени от пропуски в киберсигурността инсталации и оборудване е от основно значение“, допълва той.

По данни на компанията Accenture броят на кибератаките в Европа е нараснал с 67% през последните пет години, а средните разходи от кибер престъпление за корпорациите са се увеличили с 12% и са достигнали 11,6 млн. евро през 2019 г.

След блокадата Агенцията за киберсигурност на Европейския съюз съобщава за растящ брой кибер атаки, насочени срещу компании за електронна търговия и онлайн плащания, както и срещу здравния сектор. По данни на компанията Trustedsec кибератаките са нараснали с около 500% по време на блокадата със значителен ръст на атаките, насочени срещу работещи от вкъщи служители.

Причината е, че личните устройства на около една трета от служителите не отговарят на съществуващите насоки за киберсигурност на компанията.

Savills очаква делът на работещите от вкъщи служители да нарасне след COVID-19. Преди блокадата 32% от офис служителите са работели от разстояние един или два дни в седмицата, а след вдигането на блокадата 55% очакват да работят от разстояние един или два дни седмично, тъй като работните практики стават по-гъвкави.

В резултат на това компаниите ще трябва да инвестират повече в софтуер за киберсигурност, за да отговорят на ръста на гъвкавите работни практики и да избегнат кражбите на данни и глоби от регулаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още