Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в недвижими имоти в Португалия ще постигнат нов рекорд тази година

Очаква се те да достигнат между 2,5 и 3 млрд. евро

Инвестициите в недвижими имоти в Португалия ще постигнат нов рекорд тази година

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Португалия да достигнат нов рекорд до 3 млрд. евро (3,74 млрд. долара) тази година, подкрепени от чуждестранните купувачи, съобщава консултантската компания в областта на недвижимите имоти JLL, цитирана от Ройтерс. За сравнение, през 2017 г. инвестициите в недвижими имоти в страната достигнаха 1,9 млрд. евро.

Секторът на недвижимите имоти постига растеж в последните няколко години главно благодарение на чуждестранните купувачи, които успяха да се сдобият с евтини имоти след дълговата криза в страната между 2011 и 2014 г.

Достигнатото равнище през 2017 г. вече беше рекордно и представляваше скок с 50% спрямо 2016 г., като 80% от инвестициите бяха направени от чужденци, а останалите – от местни купувачи, каза Фернандо Ферейра, директор капиталови пазари в португалския клон на Jll.

„През 2018 г. очакваме инвестициите да достигнат 2,5 млрд. евро, но това са предпазливи прогнози, тъй като с настоящата динамика на пазара можем да достигнем равнище от близо 3 млрд. евро“, допълни Ферейра в сряда. Той каза още, че търговията на дребно и офис площите ще движат инвестициите в сектора тази година.

Растежът на недвижимите имоти беше подкрепен от редица други фактори като данъчни стимули за чужденци да купуват в Португалия, растеж на технологичния сектор, който развива нови проекти за офиси, и нарастващия туризъм.

Педро Ланкастре, директор на португалския клон на JLL, заяви, че страната изживява най-добрия момент в историята за недвижимите имоти, защото е попаднала на радара на чуждестранните инвеститори за първи път в последните няколко години.

В Португалия нямаше имотен бум преди дълговата криза, както се случи в Испания, така че цените продължават да са относително ниски. „Това не е вълна, нито балон, случващото се в Португалия е наистина структурно. Това е глобална тенденция. Разликата сега е, че Португалия присъства на картата“, заяви Ланкастре.

Португалската икономика постигна растеж от 2,6% миналата година, най-високият темп в последните десет години, отчасти благодарение на недвижимите имоти и туризма.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с близо 12% през февруари