IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в офиси в Европа достигат рекордно високо ниво през 2016 г.

Доходността е вече на рекордно ниски нива на много от пазарите на континента

22:25 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Обемът на инвестициите в офиси в Европа без Великобритания нараства с 8% до рекордните 81,3 млрд. евро през 2016 г., показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Около една четвърт от сделките са с международен капитал.

Предварителните данни на компанията за първото тримесечие показват, че обемът на трансакциите достига 15 млрд. евро – колкото и през първите три месеца на 2016 г.

Основно предизвикателство пред инвеститорите остава предлагането на достатъчно качествени активи, посочват експертите.

Засилената конкуренция на пазара на имоти е довела до спад на доходността до рекордно ниски нива на много пазари в Европа. Тенденцията продължава и през първото тримесечие, като в Париж, Рим и Берлин доходността се насочва към границата от 3%.

Според експертите инвеститорите са склонни да плащат по-високите цени на имотите, ако действително преценят, че могат да се възползват от ръста на наемите. Повечето от тях изключително се фокусират върху доходите от наем, които смятат за основен двигател на възвръщаемостта. Затова и те все повече анализират качеството на наемателите при покупка на офис сграда.

В доклада са идентифицирани 10 „горещи“ пазара на офиси в континентална Европа извън традиционните пазари, където инвеститорите биха имали интерес да направят вложения заради очакван ръст на наемите над средното за континента като цяло през следващите две години.

Това са райони, разположени встрани от първокласните пазари, като всеки един от него предлага солидни фундаменти и засилено търсене.

Четири от тези „горещи точки“ се намират в Германия – в Щутгард, Берлин, източен Мюнхен и Франкфурт. Други две са в Испания – в Мадрид и Барселона, а останалите се намират в Париж, Люксембург и Стокхолм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още