IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в студентски жилища на Острова се увеличават

Собствениците търсят вложения, които да им носят по-висока доходност

08:38 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Саутхемптън, Ливърпул и Лестър са сред английските градове, които преживяват невиждан бум в сектора на студентските жилища, собственост на частни наемодатели, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите все по-често търсят университетски градове, за да постигнат по-голяма доходност от вложенията в имоти.

Между 2011 г. и 2016 г. броят на жилищата, предназначени само за студенти, се увеличават с 11 хил., според проучване на агенция за недвижими имоти Countrywide. Най-голям ръст е отчетен в Саутхемптън – с 3 428 жилища. Следва Ливърпул с 2 650, а след това е Лестър с 2 075.

Силни ръстове в сегмента се отбелязват и в други градове, като Ексетър, Брайтън, Хоув, Бирмингам и Нюкасъл.

Данните предполагат, че купувачите ще се фокусират все повече върху предоставянето на жилища на места с ръст на студентските кредити. Обикновено собствениците могат да постигнат доходност с 2-3 процентни пункта в сравнение с останалите инвестиции в имоти.

Джони Морис, ръководител на изследването в Countrywide, коментира, че доходът от наем намалява с нарастването на цените на жилищата. „Пазарът на студентски жилища е един от сегментите, които могат да поправят това“, допълва той.

Доходността е още по-важна за наемодателите поради регулаторни и данъчни причини. Премахването на данъчното облекчение заради лихвите по ипотеките и по-високите разходи по сделката заради увеличаването на гербовия налог заплашват печалбата на инвеститорите.

Предложението за забрана събирането на комисиони от наемателите и ограничаването на депозитите до размера на един месечен наем също може да доведе до повишаване на разходите, макар и наемодателите да искат гарант за наемателите.

Морис посочва, че този пазар не е за всеки и е доста рисков.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още