IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в Европа са на най-високо ниво от 2007 г.

Липсата на значими инвестиции в Полша и Русия се е отразила негативно на пазара на търговски имоти в Централна и Източна Европа

10:40 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в търговски имоти в Европа са на най-високо ниво от 2007 г.

Инвестициите в търговски имоти в Европа са достигнали 12,5 млрд. евро през второто тримесечие, което представлява ръст от 72% на годишна база и е с 26% над средното за тримесечието за последните три години, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Като цяло за полугодието инвестициите в търговски имоти достигат 22 млрд. евро, което е най-високо ниво от първото полугодие на 2007 г. насам – пиковата година за сектора на имотите в Европа.

Същевременно обаче инвестициите в търговски имоти в Централна и Източна Европа са записали най-слабия тримесечен ръст от две години насам, отчитат от компанията.

Въпреки значителните увеличения на вложенията в пазарния сегмент в Чехия и Унгария, липсата на значими трансакции на по-големите пазари в Полша и Русия е оказала негативно влияние върху резултатите на целия регион.

Търсенето в Русия значително се е свило на фона на конфликта в Украйна и геополитическото напрежение. Досега инвестициите в търговски имоти в страната се движеха основно от чуждестранни купувачи.

В Австрия и Ирландия е отчетен най-рязък ръст на инвестициите в търговски имоти в Европа през първото полугодие, посочва се още в доклада.

Експертите отчитат, че се засилва инвеститорският апетит за второстепенни активи в по-силните и стабилни европейски икономики, както и към първокласни активи на периферните пазари. Инвестициите продължават да се концентрират във Великобритания, Германия и Франция, но все повече се увеличава интересът към Испания, Италия и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още