IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски площи в Европа отчитат стабилен ръст през 2014 г.

Великобритания и Германия са двата водещи пазара

17:11 | 12.03.15 г.
Инвестициите в търговски площи в Европа отчитат стабилен ръст през 2014 г.

Инвестициите в търговски имоти в Европа достигат 15,4 млрд. евро през последните три месеца на 2014 г. – почти без промяна спрямо същия период на 2013 г., когато е отчетен обем от 15,3 млрд. евро. Това показват данни на консултантската компания Cushman&Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

За цялата година инвестициите в търговския сегмент от пазара на бизнес имоти в Европа достигат 49,2 млрд. евро – най-високо ниво от 2007 г. насам.

Великобритания и Германия са двата водещи пазара на търговски имоти в Европа, въпреки че и в двете страни е отчетен лек спад на активността през годината като цяло, посочват експертите. Причината за отслабването на активността обаче е свързана с пониженото предлагане на качествени площи.

От това се възползва Франция, където е отчетен 94% ръст на търсенето на търговски площи през миналата година. Това отрежда на страната третата позиция сред най-активните и желани пазари в Европа.

Силни ръстове на инвестициите обаче са отчетени в Южна Европа. В Испания ръстът достига 117% до 2,6 млрд. евро, което е шестгодишен връх.

Шампиони по ръст на инвестициите в търговски имоти обаче са Ирландия – над 8 пъти на годишна база, Чехия – над 5 пъти, Австрия – над 4 пъти, и Холандия – над 3 пъти.

Компанията прогнозира, че недостигът на качествен продукт ще е основният фактор, който ще задържа пазара през 2015 г. Очаква се още да се ускори спадът на доходността от инвестициите в търговския сегмент от пазара на бизнес имоти заради програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка.

Запазва се и тенденцията за разширяването на географския обхват на инвеститорите, които проучват нови пазари в търсене на качествени активи и по-висока доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още