Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститор: Цените на имотите спадат в САЩ и Европа, купувачи излизат от пазара

Предстоят бурни месеци, прогнозира Дейвид Стейнбах

Инвеститор: Цените на имотите спадат в САЩ и Европа, купувачи излизат от пазара

Снимка: Bloomberg LP

Имотните пазари в САЩ и Европа преживяват спад на цените, тъй като купувачи излизат от пазара, казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.

Цените намаляват с около 5% до 10% спрямо година по-рано в някои страни, казва Дейвид Л. Стейнбах. Европа следва очертаната траектория от САЩ. „Мисля, че ни предстоят няколко бурни месеца. Тази година ще бъде в бурни води“, допълва той.

Компаниите преосмислят плановете си за разширяване заради по-високите разходи, казва Стейнбах. Растящите лихви водят до повишаване на разходите за финансиране, което още повече подкопава търсенето, допълва той.

„По-високата инфлация несъмнено се усеща на пазара на частни имоти. Възможностите за наддаване намаляват“, отбелязва Стейнбах.

Още по темата

Имотите може да бъдат убежище срещу инфлацията, тъй като някои наемни договори са индексирани, за да отразяват растящите цени. Но след повече от десетилетие на рекордно ниски лихви и анемична възвръщаемост на облигационните пазари цените достигнаха рекордни нива в много страни, което ги прави уязвими към растящите лихви по ипотечните кредити.

Базираната в Хюстън, щата Тексас, Hines управлява имотни активи за около 90 млрд. долара и има присъствие в 27 страни. Стейнбах беше в Абу Даби, за да се срещне с някои инвеститори във фонда си, които си партнират с него по проекти.

Пазарът на офис площи понесе най-тежък удар в САЩ, отбелязва Стейнбах. Търсенето на жилища под наем също започва да отслабва.

„Някои спонсори имат известни затруднения да намерят финансиране и само този фактор вече ограничава възможностите за наддаване“, допълва Стейнбах.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
4
 
15
преди 1 седмица
Кавръков за мен не е коментатор а институция. Винаги с трезва преценка. Имайте предвид че 95% от коментарите и статиите са под влияние на конфликт на интереси. Как някой от бранша сам ще си реже клона на който седи. Кавръков е един от малкото необременени който се жертва в името на общото благо
5
 
1
 
14
doba до: viva
преди 1 седмица
Ами търсене има, особено в по-големите градове и селата покрай тях. Предлагането... май засега не го покрива. НО - бъдещето ще покаже...
0
 
8
 
13
viva до: doba
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Това купувачите изобщо не ги интересува. Имаше времена, когато цените на строителните материали почти не мърдаха, но цените на апартаментите летяха, само защото търсенето беше високо и банките даваха кредити на ниски лихви и облекчени условия по отношение на самоучастие и т.н. От високите цени на строителните материали и спадът в търсенето и цените на апартаментите ще пострада новото строителство, защото няма кой да строи на загуба. Но от общия сграден фонд, едва под 1% са апартаменти в строеж. Всичко останало е построено преди 50-40-30-20-10... години. И само търсенето и предлагането определят цената му.
4
 
2
 
12
doba до: vidin
преди 1 седмица
Тук има една малко подробност. За разлика от 2007/8г в момента имаме голяма инфлация при всичко, вкл. и стоителните материали. Често цената при тях е в ПЪТИ по-нагоре от тази преди година-две, което прави новото строителство още по-скъпо.
1
 
4
 
11
vidin до: nkavrakov1982
преди 1 седмица
Кое му е трудното за прогнозиране?Статистиката го казва, цикълът е от 14 до 18 години. После рестарт.

Още от По света
Празни офиси на Wall Street ще бъдат превърнати в апартаменти