IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор от Персийския залив вложи 301 млн. долара в офис кули в Париж

Раздвижване през следващите години се очаква и на офис пазара в Лондон

11:40 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Компанията за финансови услуги Gulf Islamic Investments, която контролира активи за близо 2 млрд. долара, осъществи най-голямата си имотна сделка в историята, като закупи бизнес имоти в Париж, част от по думите ú бързи инвестиции в Европа, предава Bloomberg.

GII, която е базирана в Обединените арабски емирства (ОАЕ), ще плати 250 млн. евро (301 млн. долара) за комплекса Altais Towers, включващ две сгради в източната част на Париж, при първата си придобивка във френската столица. С покупката от консорциум, включващ контролирани от Oaktree Capital Management фондове, общите инвестиции на GII в Европа достигат близо 800 млн. долара.

Макар че коронавирусната пандемия срина инвестициите в имоти в Европа след първата вълна от заразени, трансакцията показва привлекателността на имотите във френската столица въпреки здравната криза.

GII, чиито инвестиции в имоти в Европа включват предстоящи проекти във Великобритания и Германия, съобщи, че сделката може да й позволи да управлява активи за до 3 млрд. долара до края на годината. „Altais Towers е вълнуващ крайъгълен камък в траекторията на растежа на GII“, коментира Мохамед Алхасан, партньор основател и един от главните изпълнителни директори на компанията.

GII е съсредоточена върху инвестиции в алтернативни активи като недвижими имоти, рисков капитал и частни капиталови инвестиции. Очаква се компанията да обяви стартирането на втория си насочен към Индия фонд през второто тримесечие, който може да надхвърли 50 млн. долара. Тази година GII очаква също да финализира сделка в индустрията на грижите за възрастни хора в Германия.

Раздвижване през следващите години се очаква и на офис пазара в Лондон. Изследователи на компанията DWS очакват той да се пробуди от дрямката си през идните пет години и цените да нараснат с около 25%, изпреварвайки други европейски столици, предава Bloomberg.

Ценовата пропаст, която зейна след референдума за Brexit, ще намалее благодарение на търговското споразумение между Великобритания и Европейския съюз и икономическите перспективи за Лондон, които сега правят града да изглежда евтин в сравнение с други столици на Стария континент, отбелязва DWS.

„Цените на първокласните офиси в Лондон са намалели с около 10% от 2016 г. насам. В същото време в големи градове от ЕС те са нараснали с около 40%“, коментира Саймън Уолъс, глобален съръководител на имотните изследвания и стратегия в DWS.

Притесненията около Brexit ограничават офис строителството в Лондон, поради което градът ще бъде изправен пред относителна суша от нови проекти през идните години. Това помага за ограничаването на спада на наемите при най-добрите нови площи, след като пандемията стана причина за най-тежката рецесия от 300 години насам, опразвайки офиси и карайки някои компании дори да обмислят постоянна работа от вкъщи. Лондон Лондон

Според прогнозите наемите на първокласни офиси в Лондон ще се възстановят догодина, подкрепяйки бъдещ ръст на цените на сградите, когато глобалните инвеститори се завърнат след пандемията, отбелязва DWS, чийто мажоритарен собственик е Deutsche Bank. В резултат на това общата възвръщаемост може да изпревари тази при конкурентите в ЕС през следващото десетилетие, допълва компанията.

„Трябва да се каже, че рисковете остават високи и ще наблюдаваме много внимателно обсъжданията за еквивалентност на финансовите услуги с ЕС. Но поглеждайки към фундаментите – свободните площи при най-добрите сгради остават ниски, виждаме по-малко нови проекти, а в дългосрочен план очакваме икономиката на Лондон да се представя по-добре от тази на ЕС“, отбелязва Уолъс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още