IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор в молове с проект у нас започва оздравително производство

Строителството на проекта на компанията в Шумен преди няколко месеца беше отложено за 2015-2016 г.

17:44 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститор в молове с проект у нас започва оздравително производство

Инвестиционната компания Plaza Centers, която планира да строи мол в Шумен, е подала молба в Районния съд на Амстердам за откриване на оздравително производство, съобщават от компанията.

Компанията е представила план за преструктуриране на задълженията й, като се предвижда плащанията към обикновените необезпечени кредитори да бъдат замразени.

Компанията предлага претенциите на кредиторите да бъдат отложени за 4 години и да бъдат изпълнявани само ако се реализира обезпечението, предоставено като гаранция по съответния кредит.

Plaza Centers планираше да разплаща задълженията си с приходите от продажба на нестратегически активи и с префокусирането на дейността си. Компанията обаче не успя да осъществи сделки за всички предвидени за продажба активи по график, което предизвика сериозни затруднения с ликвидността.

Още миналата седмица Plaza съобщи, че няма да може да осъществи плащанията по два облигационни заема до края на годината, както и че бордът на директорите е решил да не ги осъществява.

Компанията планира да продължи да осъществява дейността си нормално по време на оздравителното производство. В становището й се посочва, че тя е способна да се издължи на кредиторите си в бъдеще, както и да генерира значителна стойност за акционерите стига да не се стига до производство по несъстоятелност.

Предстои съдът да назначи синдик, който ще работи редом със сегашния мениджмънт на компанията.

Plaza Centers придоби терен за строителство на мол в Шумен през 2007 г. Две години по-късно компанията придоби контролиращ дял в проект за изграждането на търговски и офис комплекс с площ 75 хил. кв. м в София. Заради кризата обаче инвеститорът отложи строителството на проектите на няколко пъти и в крайна сметка се отказа от проекта в столицата.

Началото на строителството на бъдещия мол в Шумен последно беше отложено за 2015 – 2016 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още