Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститори активисти провалиха увеличението на капитала на Unibail

Най-големият собственик на търговски центрове в Европа вероятно ще бъде принуден да продаде повече активи, за да укрепи баланса си

Инвеститори активисти провалиха увеличението на капитала на Unibail

Търговският център Westfield в Лондон. Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите активисти в Unibail-Rodamco-Westfield - най-големия собственик на търговски центрове в Европа, блокираха плановете на компанията за увеличение на капитала на стойност 3,5 млрд. евро и спечелиха места в борда на групата след сериозна битка, съобщава FT.

Силно задлъжнелият собственик на търговски центрове от висок клас, като лондонския Westfield и Carrousel du Louvre в Париж, обяви във вторник, че необходимите две трети от гласовете на акционерите за увеличението на капитала не са постигнати.

„За увеличението беше мнозинството от акционерите, но не и две трети“, появява главният изпълнителен директор Кристоф Кувилие по време на разговор с репортери. „Сега ще започнат разговори с активистите, които се присъединяват към борда. Надявам се, че можем да работим заедно по спокоен и конструктивен начин“, допълва той.

Активистите – телекомуникационният милиардер Ксавие Ниел и инвеститорът в недвижими имоти Леон Бреслер, който е ръководил концерна в продължение на 14 години до 2006 г., ще се присъединят към следващото заседание на борда, което ще бъде свикано след няколко дни.

Още по темата
Битката между акционерите на Unibail е мощно напомняне за това как пандемията възпрепятства пазара на бизнес имоти. Някои наематели спират плащането на наеми, а други търсят предоговаряне и по-ниски цени. Това привлече трейдърите към къси сделки с акциите на компанията.

Поражението при планираното набиране на капитал отрязва ключова част от плана на Unibail да набере 9 млрд. евро, за да укрепи баланса си. Планът предвижда продажбата на търговски и офис имоти в Европа за 4 млрд. евро, както и намаляване на дивидентите.

С това компанията се надява да намали дълговото бреме, което се оценява на 24 млрд. евро. Голяма част от дълговете са теглени през 2018 г., когато Unibail купи австралийския оператор на търговски център Westfield за 24,7 млрд. щатски долара, за да създаде втория по големина собственик на молове в света по пазарна стойност към онзи момент.

Сега компанията ще търси други начини да намали дълговете си, например допълнителни продажби на активи.

Гласуването на инвеститорите в групата се случва ден, след като американският производител на лекарства Pfizer и германската BioNTech отчетоха ранни положителни резултати от своите проучвания за ваксина за коронавируса. Това подкрепи акциите на компанията с 25%.

Според борда „потенциалният напредък по производството на ваксина може да ни даде повече възможности да правим продажби, тъй като подобрява настроението към пазара на недвижими имоти“. Ръководството на Unibail предупреждава обаче, че е твърде рано да се правят заключения.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Завръщането на служителите в офиса отслабва и това е проблем за градовете в САЩ