IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори от Близкия изток тласкат напред пазара на луксозни имоти в Испания

Купувачите са привлечени от програмата на страната за "златни визи"

10:34 | 27.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвеститори от Близкия изток са сред основните двигатели на търсенето на луксозни имоти в Испания, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Пазарът на имоти в Испания винаги е бил популярен сред чуждите купувачи, но британците – най-голямата група чужденци, инвестиращи в имоти, са лидери в по-ниския ценови сегмент на пазара на ваканционни жилища.

След референдума за Brexit и резкия спад на британската лира интересът на британците към по-скъпите имоти в Испания рязко се охлади за сметка на най-евтините жилища. Така във високия сегмент от ваканционния пазар вече преобладават гражданите на държави извън Европейския съюз (ЕС) и най-вече – от Близкия изток.

„Профилът на купувачите на луксозни имоти в Испания се променя“, коментират от консултантската компания Knight Frank. Латиноамериканците продължават да са активни на пазара в Мадрид, а швейцарците имат интерес най-вече към Ибиса и Балеарските острови.

Купувачите от Близкия изток засега са концентрирани в Марбея. Запитванията на близкоизточни инвеститори за луксозни имоти в региона са скочили над 2,5 пъти само за една година – през 2015 г. спрямо 2014 г., отчита агенцията.

Провинция Каталуния също е популярна сред близкоизточните инвеститори в луксозни имоти. Тя е най-предпочитана от купувачите от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Нарастващият интерес на купувачите на луксозни имоти от Близкия изток може да се обясни с програмата на Испания за „златни визи“ - издаване на постоянно разрешително за пребиваване в страната срещу инвестиция за минимум 500 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още