Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститори влагат милиарди във фондове за изкупуване на проблемни имоти

В началото на април в света е имало 939 фонда за инвестиции в бизнес имоти, което е рекорд

Инвеститори влагат милиарди във фондове за изкупуване на проблемни имоти

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Инвеститори влагат милиарди долара в нови имотни фондове, създадени за да изкупуват проблемен дълг, обезпечен с хотели, молове, офис сгради и други бизнес имоти, регистриращи големи загуби на стойността си по време на коронавирусната криза, пише Wall Street Journal.

Компании като KKR & Co., Kayne Anderson Real Estate и Terra Capital Partners са затворили или набират проблемни фондове от богати семейства, държавни фондове и други с цел да извлекат печалба от разместването на пластовете, съобщават запознати източници. Продажбите на бизнес имоти са почти замразени и тези компании се съсредоточават върху имотен дълг, който оставят на пазара изпаднали в затруднение кредитори на недвижими имоти и други.

Възможностите се материализират толкова бързо, че компании набират пари с немислима преди пандемията скорост. Kayne Anderson, базирана във Флорида компания, е набрала фонд за 1,3 млрд. долара, насочен към продаван от изпаднали в затруднение продавачи дълг, само за около две седмици, казва Ал Рабил, ръководител на Kayne Anderson Real Estate. Обикновено са необходими между 12 и 18 месеца за набирането на фонд с подобни размери, допълва той.

„Трябваше да отпращаме инвеститори. Макар че има страх и несигурност, някои инвеститори казват..., че искат да играят офанзивно“, отбелязва Рабил.

Още по темата
В началото на април в света е имало 939 фонда за бизнес имоти, което е рекорд, и те са целяли да наберат 297 млрд. долара, сочи доклад на компанията за данни Preqin.

Новият връх в броя на набиращите средства компании отразява отчасти апетита на инвеститорите към проблемни активи. Хората са наблюдавали подобни бързи рецесии и преди и познават възможностите, които те крият“, коментира анализаторът в Preqin Джъстин Бартч.

Интерес към проблемни недвижими имоти проявяват особено богати семейства и държавни фондове, казва Майкъл Старк, съосновател на PJT Park Hill Real Estate Group, която действа като капиталов консултант между инвеститори и фонд мениджъри. Той е говорил с десетки инвеститори, които очакват да видят „благоприятни възможности в резултат на разместването на пластовете и обмислят с кого искат да се съюзят, докато нещата се развиват“.

Други големи инвеститори като пенсионни и колежански фондове засега са по-предпазливи с проблемните недвижими имоти. Вниманието им е съсредоточено повече върху това дали портфейлите им с акции ще претърпят още щети или в случая с колежанските фондове дали намаляващия брой на записващите се младежи ще ограничи капитала, с който разполагат за инвестиране в бъдещи възможности, твърдят пазарни участници.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
5
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
То съвсем не е сигурно, че ако купиш днес имот с паднала цена, си купил подценен имот. Първо не се знае колко още пада докато стигне дъно, и второто по-важно е - не е изобщо сигурно, че отново ще си повиши цената над днешната, камо да стигне вчерашната. Така че инвестицията съвсем не е безрискова. След пандемията много от бизнес имотите ще останат празни, за сметка на утвърждаване на по-удобния и евтин хоумофис и онлайн шопинг
1
 
5
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ами, хората не си губят времето. Положителното е, че на имотния пазар все пак ще има купувачи.
2
 
5
 
2
преди 7 месеца
Имаше навремето една статия във Форбс: "More Vulture than Venture".
1
 
7
 
1
преди 7 месеца
Жътвата започна !

Още от По света
Фондът за инвестиции в имоти на Credit Suisse стана жертва на коронакризата