Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститорите търсят алтернативни маршрути към пазарите на бизнес имоти в Европа

Миналата година Старият континент е привлякъл чуждестранен капитал на стойност 81 млрд. долара

Инвеститорите търсят алтернативни маршрути към пазарите на бизнес имоти в Европа

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните инвеститори все повече търсят алтернативни маршрути към процъфтяващите пазари на бизнес имоти в Европа в търсене на по-висока доходност, пише консултантската компания JLL.

Европа е привлякла чуждестранен капитал на стойност 81 млрд. долара от инвеститори извън региона миналата година, сочат данните на консултантската компания. В същото време чуждестранни инвеститори са вложили 44 млрд. долара в Северна и Южна Америка и 15 млрд. долара в Азиатско-тихоокеанския регион. Популярността на имотите в големите европейски градове стимулира използването на по-широка гама от инвестиционни инструменти, а инвеститорите - да изследват столици в Централна и Източна Европа, казва ръководителят на отдел „Международен капитал“ в  JLL Фрейзър Боуен.

Още по темата
„Въпреки че преките инвестиции все още са основният начин, конкуренцията за имоти на континента променя поведението на глобалните инвеститори, особено на дебютантите от Азия“, допълва той.

Азиатският капитал съставлява значителен дял от глобалния приток на капитали в имоти в Европа и все повече азиатски инвеститори обединяват силите си с местни експерти за изготвянето на бизнес планове.

„Очакваме повече съвместни дружества и партньорства между азиатски инвеститори и европейски експерти тази година“, казва Боуен.

Канадските инвеститори също са активни в региона и използват сходна стратегия. „Канадците остават пътеводна светлина в трансграничния капитал – миналата година беше рекордна за инвестициите в чужбина за тях. Техният модел на партньорство с местни експерти продължава да е предпочитаният маршрут и работи добре“, допълва той.

Голямо търсене, слабо предлагане

Десет години след началото на настоящия имотен цикъл наличностите изостават от растящото търсене. Глобалните фонд мениджъри са управлявали рекордни капитали, предназначени за бизнес имоти, към края на 2018 г., сочат данни на компанията Preqin.

Големите европейски градове остават предпочитана дестинация за международните инвеститори. Лондон, Париж и германските градове са привлекли повече трансгранични инвестиции през 2018 г. спрямо средното десетгодишно равнище, сочат данни на JLL.

В Мюнхен 59% от инвестициите в бизнес имоти през 2018 г. са дошли извън Германия в сравнение със средното десетгодишно равнище от 33%. В Париж над 41% от инвестициите са дошли от чужбина миналата година спрямо средното равнище от 35%.

Но присъствието на местни капитали не трябва да бъде подценявано, като големи френски и германски институции продължават да инвестират на собствените си пазари в Европа, казва Боуен.

„Има здравословен микс от местен и международен капитал в големите градове в Германия и, разбира се, в Париж“, допълва той.

Лондон, въпреки „паузата за размисъл“ на фона на преговорите за излизането на страната от Европейския съюз, все още е популярен сред глобалните инвеститори.

„Благодарение на прозрачността Лондон и големите градове във Великобритания остават на челно място в списъка с желания на инвеститорите“, казва Боуен и допълва, че за втора поредна година Лондон е най-ликвидният глобален имотен пазар.

Политическата несигурност в Европа като цяло може да изглежда отблъскваща, но от глобална перспектива континентът остава добър избор, казва Боуен.

„Американският пазар е доминиран от местни инвеститори, ключовите градове в Азия са еднакво търсени от местния капитал, а като се прибавят валутните ползи Европа продължава да е на мода“, допълва той.

Но тъй като инвеститорите не успяват да намерят подходящ дом във все по-търсените градове в Европа, те ще продължат да се насочват към нови пазари като Будапеща, Прага и Варшава в търсене на по-висока доходност.

Миналата година полската столица дебютира в топ 10 на глобалните градове на JLL за трансгранични инвестиции.

„Повечето инвеститори сега познават Германия или Франция, но на близко разстояние от тези пазари съществуват нови възможности“, отбелязва Боуен.

„Засега обаче е малко вероятно глобалните инвеститори да излязат извън основните, сигурни активи на тези пазари. Предпочитанието към имоти от най-високо качество, особено офиси, наети от стабилни компании с талантливи служители, остава ключов фактор“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Собственикът на моловете Галерия в Бургас и Стара Загора напуска Западна Европа