IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти се завръщат в Португалия

Продажбите на жилища само в Лисабон са нараснали с 40% през първите девет месеца на 2013 спрямо цялата 2012 г.

15:52 | 25.02.14 г.
Инвеститорите в имоти се завръщат в Португалия

Инвеститорите в имоти се завръщат в Португалия на фона на съживяването на икономиката и схемата за жителство срещу покупка на имот, които засилват търсенето от страна на чуждестранните купувачи, пише онлайн изданието The Move Channel.

Консултантите отчитат "по-голяма готовност" за покупка на португалски имоти, като продажбите на жилища в Лисабон през миналата година са скочили с 40%.

Популярността на страната се дължи основно на добрия начин на живот и прочутите ѝ плажове.

Цените са ниски, а изгледите за икономиката се подобряват, като запитванията за информация за имоти в Португалия са нараснали с 42,7%.

Сега обаче инвеститорите се присъединяват към групата на купувачите на ваканционни жилища, което изтласква търсенето все по-далеч от крайбрежието.

Действително, според Cushman & Wakefield, наближаващият край на спасителната схема за страната кара инвеститорите да се завръщат на местния пазар на бизнес имоти, където през 2013 г. инвестициите са се утроили до 322 млн. евро спрямо предходната година.

В същото време продажбите на жилища в Лисабон са нараснали с 40% през първите девет месеца на 2013 спрямо цялата 2012 г., предава Bloomberg.

Активизирането се дължи отчасти на засиления интерес от страни извън Европа. Схемата за издаване на "златна виза", която страната въведе, се оказа доста популярна сред гражданите на страни извън ЕС, които получават получават жителство в замяна на инвестиция в имоти на минимална стойност 500 000 евро.

През първите три седмици на януари тази година Португалия е издала 49 визи на купувачи в замяна на инвестиции на обща стойност 27 млн. евро, според информация на изданието Algrave Daily News.

За миналата година като цяло броят на издадените визи е 470 срещу общи инвестиции за 300 млн. евро.

Най-голяма е групата на китайските купувачи, като след тях се нареждат Русия и Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още