IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти трябва да се съсредоточат върху доходите през 2019 г.

Икономиката в Европа ще задържи инерцията и през 2019 г., прогнозира консултантска компания

15:15 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите в недвижими имоти трябва да се съсредоточат върху приходите през 2019 г., а логистичните имоти и търговските площи предлагат добри възможности в Европа и Азия. Това показва доклад на Savills Investment Management. Компанията очертава ключовите инвестиционни теми в доклада си за 2019 г., цитиран от онлайн изданието Property Magazine International.

Тя посочва, че въпреки несигурността, породена от растящите лихви, протекционизма в областта на търговията, италианския бюджет и Brexit, надеждни индикатори продължават да сочат, че развитите икономики ще продължат да растат и през 2019 г.

„Имотните пазари в Европа се представиха силно през 2018 г. и може да се очаква, че икономиката на континента ще задържи инерцията и през 2019 г. Но цикълът очевидно е достигнал зрялата си фаза и на фона на политическото напрежение в редица европейски страни и продължаващата несигурност около Brexit инвеститорите трябва да помислят да се съсредоточат върху запазването и увеличаването на приходите си“, казва Киран Пател, глобален главен инвестиционен директор и глобален главен изпълнителен директор на Savills IM.

„В Европа все още има много обещаващи възможности за инвестиции, особено в пренебрегваните сектори на търговските и логистичните площи, които преминават през положителни структурни промени. Според нас сега не е моментът да се поемат големи рискове, а инвестирането в имоти с добро качество на установени локации, носещи стабилни приходи и постижима възвръщаемост, е по-добро и е съобразено с рисковете“, допълва Пател.

„Виждаме, че Азия постига по-силен растеж от Европа и има по-добри основи в дългосрочен план като растеж на населението и по-бързо повишаване на степента на просперитет и на урбанизация. Установихме, че това повишава търсенето от наемателите, а растящата средна класа стимулира търсенето на търговски и логистични площи за сметка на електронната търговия“, казва още той.

Великобритания

Въпреки несигурността около Brexit офис пазарът в Лондон е останал стабилен през 2018 г. Ниските нива на предлагане и предпочитанието на наемателите към нови сгради вероятно ще запазят наемните нива стабилни през 2019 г. Рекордните нива на заетост и ускоряването на ръста на реалните заплати ще стимулират доверието на потребителите и бъдещите разходи в търговията на дребно. Новите инфраструктурни проекти може да създадат възможности за индустриално развитие.

След световната финансова криза по-силното и балансирано възстановяване е позволило на пазара на бизнес имоти значително да се стабилизира. В Европа този пазар вероятно ще продължи да се развива като по-балансиран и ефективен кредитен пазар по подобие на този в САЩ, където банките държат около 40% от дълга, а значително по-голям процент е осигурен от алтернативни кредитори. Ролята на алтернативните кредитори в Европа ще продължи да се развива в обозримо бъдеще, осигурявайки така необходимата диверсификация от доминацията на банките, прогнозира Savills IM. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още