IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти във Франция се плашат от Марин льо Пен

Засилването на пазара непосредствено преди изборите в страната показва, че купувачите поне засега са изоставили всякаква предпазливост

16:18 | 17.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите в имоти във Франция се опасяват от възможността лидерът на крайнодясната партия „Национален фронт“ Марин льо Пен да спечели президентските избори през април и май, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Брокери коментират, че обикновено купувачите не се интересуват от политика и не следят проучванията на общественото мнение. След драматичните обрати през 2016 г., след като Великобритания изненадващо реши да напусне Европейския съюз (ЕС), а Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, инвеститорите решиха да не пропускат политиката.

Победа на Льо Пен увеличава шансовете Франция да напусне ЕС.

За момента чуждестранните купувачи на имоти във Франция на практика гласуват с парите си и засилването на пазара показва, че те поне засега са изоставили всякаква предпазливост в навечерието на вота.

През последните години цените на имотите във Франция се възстановиха след кризата от 2008-2009 г. и се задържат стабилни. В отделни райони – например на Ривиерата, в Париж или пък в Бордо, се наблюдават и силни ръстове.

През последното тримесечие на 2016 г. цените на имотите са се увеличили средно с 1,8% за страната, сочат данни на френската национална статистическа служба. Темпът се ускорява спрямо третото тримесечие, когато беше отчетен ръст от 1,3%.

Най-силно повишение е регистрирано в Централен Париж – 4,4%, и в региона Ил дьо Франс – 3,1%.

Продажбите на имоти във Франция са на рекордно високо равнище в края на 2016 г., показват данните на френския Нотариат. Броят им достига 848 хил., като надвишават и данните от 2006 г. - пиковата за пазара преди глобалната финансова криза.

В Париж продажбите на съществуващи жилища отчитат ръст от 8% през миналата година спрямо предходната, а на нови – 10%.

От Нотариата на Франция прогнозират, че през тази година цените на жилищата в страната ще се увеличат с 3,7% средно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още