Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститорите в жилища под наем в Лондон стимулират продажбите на нови имоти

Сделките в британската столица през второто тримесечие са скочили с 6% спрямо същия период на миналата година

Инвеститорите в жилища под наем в Лондон стимулират продажбите на нови имоти

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на нови жилища в Лондон са се ускорили през второто тримесечие, стимулирани от нарасналия интерес на инвеститорите към сектора на жилищата под наем, предава Bloomberg.

Сделките са скочили с 6% спрямо същия период на миналата година до 4196, сочат данни на компанията Molior London. Ръстът следва лошия старт на годината, когато британската столица записа най-слабото си тримесечие за продажбите на жилища от 2012 г. насам. Данните се основават на проекти с най-малко 20 апартамента, които обичайно са жилищни блокове.

„Индустрията със строителството на частни жилища в Лондон предоставя значително по-добри цифри. Обратът в цифрите се дължи основно на един източник – добре дошлото завръщане на сектора на инвестиционните жилища на предни позиции в активността на индустрията“, отбелязва компанията в проектодоклад, видян от Bloomberg.

Още по темата
Инвеститорите все повече залагат, че недостигът на жилища в Лондон и космическите им цени ще тласнат повече жители към наемния пазар. Жилищата под наем са една от малкото области, в които строителството се ускорява, съставлявайки почти една трета от новозапочнатите жилища през второто тримесечие, показва докладът. За сравнение, те са се равнявали на 12% през първите три месеца на годината.

Наемите в центъра на Лондон са отбелязали най-голям ръст в историята през юни, тъй като повече наематели се завръщат в столицата. Но цената за наемане на жилище все още е с 16,5% под нивото година по-рано, а агенцията за недвижими имоти Hamptons International прогнозира, че ще са необходими 12 месеца цените да се върнат на нивата си преди пандемията.

Жилищният пазар в Лондон изостава от бума в страната, тъй като купувачите търсят по-големи пространства и зеленина в околностите на британската столица. Въпросът пред собствениците и предприемачите е дали тенденцията ще продължи с отмяната на мерките за блокада идната седмица и отслабването на влиянието на пандемията върху избора на начин на живот.

Строителството на нови жилища също изостава от останалата част на страната, като новопостроените имоти в Англия през първото тримесечие са били на най-високото си ниво през последните 20 години.

Около 81% от новопостроените жилища през годината до март са били къщи, което отразява непопулярността на апартаментите по време на пандемията и предизвикателствата пред предприемачите в Лондон.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Какво следва, ако берлинчани гласуват за изземване на имоти от големи собственици?