IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът в бизнес имоти GTC има нов изпълнителен директор

Преоценките през първото тримесечие са за 2 млн. евро, като отново най-голяма преоценка е направена на активите в Румъния и България

12:47 | 27.05.14 г.
Инвеститорът в бизнес имоти GTC има нов изпълнителен директор

Надзорният съвет на инвеститора и собственик на моловете "Галерия" Globe Trade Centre S.A (GTC) избра Томас Курцман за нов главен изпълнителен директор на компанията, съобщава онлайн изданието Property-Magazine.com.

Новият изпълнителен директор на групата ще встъпи в длъжност през август.

Назначаването на нов главен изпълнителен директор следва новата стратегия за развитие, която компанията обяви по-рано тази година. GTC предефинира мисията си и цели да създава стойност от активното управление на разрастващия се портфейл от търговски недвижими имоти, който е концентриран в Централна и Югоизточна Европа. Компанията планира да засили сделките с площи, да оптимизира работата и да намали рисковете, посочва изданието.

Томас Курцман е австриец с богат опит в сферата на бизнес имотите. Първоначално е развивал собствена строителна фирма, а впоследствие е работил за няколко големи компании за имоти.

Заради кризата представянето на GTC значително се влоши. Компанията направи и серия от обезценки на портфейлите си в различните държави и обяви за продан нестратегически активи. Особено тежки за нея бяха обезценките на активите ѝ в България и Румъния, както и свиването на потреблението заради влошаването на икономическата ситуация.

Компанията обаче обяви „значително подобрение на ликвидната позиция през първото тримесечие на годината“. Групата е увеличила капитала си с 52 млн. евро, емитирала е облигации за 48 млн. евро и е спазила обещанието си да осъществи плащания по облигации с матуритет през април.

Според председателя на борда на директорите на GTC Алан Ицкович „резултатите за първото тримесечие показват, че компанията е поела по правилния път и е взела правилните решения, за да се адаптира към променящите се пазарни условия“.

Приходите от наеми и услуги са се понижили през първото тримесечие спрямо първите три месеца на 2013 г. – 27 млн. евро спрямо 28 млн. през миналата година, като разликата идва от продажбата на Platinium Business Park V и понижението на наемните равнища, особено в сегмента на офисите.

Приходите от продажби на жилища на компанията са нараснали до 4 млн. евро заради отчетен ръст на продажбите в Полша.

Брутната оперативна печалба е останала без промяна през първото тримесечие – 20 млн. евро. Стабилни са и повечето разходи на компанията – финансови, административни и за продажбите на активи. Същевременно преоценките през първото тримесечие са за 2 млн. евро, като отново най-голяма преоценка е направена на активите в Румъния и България.

Печалбата преди данъци се е увеличила до 7 млн. евро от 6 млн. евро през първите три месеца на 2013 г., но заради обезценките компанията отново отчита нетна загуба – този път 2 млн. евро.

Общият размер на дълга на компанията се е понижил до 1,07 млрд. евро, като стойността на дълговете спрямо портфейла се е понижила от 59% към края на 2013 г. до 52% към 31 март.

Портфейлът на GTC се състои от 27 завършени бизнес имота – търговски центрове и офиси, които се намират в осем държави, с обща площ от 583 хил. кв. м, една сграда в строителство с площ от приблизително 6 хил. кв. м, запас от жилища с площ от 44 хил. кв. м и земя за строителство с площ от 1,1 млн. кв. м.

Общата отдаваема площ на имотите на компанията у нас е 61 хил. кв. м, като средната заетост достига 89%. Общата им балансова стойност достига близо 85 млн. евро.

Компанията се опитва да продава нестратегически активи, най-вече в Румъния, но заради слаболиквидния пазар стратегията ѝ да се фокусира върху първокачествените активи буксува. Не е изключен вариантът да бъде продадена част или всички нейни активи и в България, но засега не са обявени такива намерения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още