Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ипотечните гиганти Fannie и Freddie може да се нуждаят от 100 млрд. долара при криза

Капиталовите буфери на двете компании биха били достатъчни само за защита от малки загуби, но не и от нова голяма криза, предупреждава техният регулатор

Ипотечните гиганти Fannie и Freddie може да се нуждаят от 100 млрд. долара при криза

Снимка: Архив Ройтерс

Американските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac може да се нуждаят от близо 100 млрд. долара спасителен фонд в случай на нова икономическа криза, сочат резултатите от стрес тест, публикувани в понеделник от техния регулатор и цитирани от Bloomberg.

Компаниите ще бъдат принудени да поискат между 34,8 млрд. и 99,6 млрд. долара от американското финансово министерство при „силно неблагоприятен сценарий“ в зависимост от начина, по който се грижат за активите си, посочват от Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA).

Също като другите големи американски финансови компании Fannie и Freddie са длъжни да правят годишни тестове, които проверяват способностите им да се справят с голяма рецесия.

Резултатите от тестовете вероятно ще се използват като аргументи както от привържениците на увеличаването на капиталовите буфери на компаниите, така и от тези, които са на мнение, че подобни усилия не са необходими.

Според сегашните условия на споразуменията за спасяване на Fannie и Freddie от предишната криза двете компании трябва да прехвърлят почти целите си печалби към финансовото министерство под формата на дивиденти. Към момента компаниите имат право да поддържат капиталови буфери от по 600 млн. долара, като се предвижда следващата година тези буфери да отпаднат.

Директорът на FHFA Мел Уот е против отпадането им и обяви, че може да позволи на компаниите да натрупат известен капитал. Печалбите, които остават в двете компании, биха били достатъчни само за защита от малки загуби, но не и от голяма криза, предупреждават Уот и други служители на FHFA.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Гърците, предлагащи краткосрочни наеми, попаднаха под контрола на данъчните власти