Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ипотеките тласкат напред потребителското кредитиране в Русия

Руснаците плащат по-малки вноски по жилищните кредити

Ипотеките тласкат напред потребителското кредитиране в Русия

Санкт Петербург. Снимка: Pixabay

Средното плащане по ипотечните кредити в Русия намаля за година с 3% до 16 700 рубли (210 евро) съобщи „Известия“, като се позова на данни на Обединеното кредитно бюро.

Промяната е резултат от понижение на лихвите. За половин година ипотечният портфейл на кредитните институции нарасна с 10,9%, а съвкупният дълг на руснаците по този вид заеми достигна 5,9 трлн. рубли (74,4 млрд. евро), по данни на руската Централна банка. 

Още по темата

Въпреки това по-нататъшно понижение на лихвите по жилищните кредити е малко вероятно, още повече, че Централната банка не изключва повишение на основния лихвен процент.

Най-скъпо е обслужването на ипотечен кредит в Москва (средно по 38,3 рубли или 483 евро) и Московска област (29 100 рубли или 367 евро), следвани от Санкт Петербург, Магаданска област и Якутия със средна вноска от 26 хил. рубли (328 евро).

По данни на Централната банка ипотеките са основният двигател на пазара на потребителското кредитиране тази година. На жилищните заеми се падат половината от отпуснатите кредити.

За първото полугодие банките са увеличили ипотечните си портфейли с 10,9%, а съвкупният дълг на руснаците достигна 5,9 трлн. рубли.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Рекорден брой магазини в САЩ са затворили врати през първото полугодие