IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия гони инвестиционните фондове от жилищния пазар с по-висок имотен данък

Правителството на страната предлага гербовият налог за покупка на от десет жилища нагоре да се повиши до 10%

21:18 | 20.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ирландия ще повиши данъка върху изкупуването на голям брой жилища на фона на нарастващото недоволство заради инвестиционни фондове, които разграбват недвижими имоти и изтласкват от пазара купувачи на първи дом, предава Bloomberg.

Правителството ще повиши гербовия налог до 10% при покупки на от десет жилища нагоре, съобщи финансовият министър Паскал Донъхю. В момента налогът е 1% за жилища под 1 млн. евро и 2% над това ценово равнище.

По-високият данък ще важи за покупките на повече жилищни имоти, както и за придобиването на от десет жилища нагоре за една година, въпреки че няма да се отнася за жилищни блокове.

Решението беше взето на фона на растящо напрежение заради инвеститори, които изкупуват домове, за да ги отдават под наем. Неотдавнашно масово изкупуване на близо 80% от имотите в проекта Round Hill Capital предизвика бурни реакции и накара правителството да предприеме действия, за да укроти политическите опоненти, водени от опозиционната партия Шин Фейн. Те смятат, че инвестиционните фондове задълбочават жилищната криза, породена от липсата на предлагане.

Данъкът от 10% „цели да предотврати практиката, при която институционални инвеститори изкупуват жилища, които са близо до завършване или са напълно завършени. Гарантирането на достъп на хората до жилищна собственост в тази страна е приоритет“, заяви Донъхю.

Миналата година Ирландия имаше недостиг от около 13 хил. жилища, сочат данни на правителството. Но в някои случаи международни инвеститори осигуряват необходимите средства за запълване на пропастта, твърдят защитниците им.

Местните власти и утвърдени жилищни органи ще бъдат освободени от налога в предложението, което Донъхю внесе в парламента в Ирландия в сряда.

Отделно от това правителството обяви планове да задели 50% от новите жилища за собственици.

Промените “вероятно са по-добри, отколкото мнозина в индустрията се опасяваха“, коментира икономистът от компанията Goodbody Дермот О’Лиъри. Според него обаче „те не разрешават блокирането на предлагането на жилища, което съществува в момента в Ирландия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още