IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия затяга регулациите за Airbnb, за да се справи с недостига на жилища

Имотите в страната са оскъдни заради бързия ръст на икономиката и населението, който стимулира търсенето

11:43 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ирландия ще се бори с острия недостиг на жилища в процъфтяващи градове като Дъблин, регулирайки сайтовете за краткосрочно наемане и споделяне на жилища като Airbnb, съобщи министърът на жилищната политика в страната, цитиран от Ройтерс.

Подобно на много страни по света Ирландия се бори с последиците от растящата популярност на споделените жилища върху ограниченото предлагане на домове, особено намаляващия брой налични жилища за дългосрочен наем. Това се случва десет години след зрелищното спукване на балона на жилищния пазар в страната.

Въпреки излишъка от жилища след срива на имотния пазар през 2008 г., който намали цените наполовина, имотите станаха оскъдни заради бързия ръст на населението и на икономиката, който стимулира търсенето.

Новите регулации, които са сходни с въведените тази година в Торонто, ще влязат в сила от юни и целят да попречат на професионални собственици на имоти да изтеглят жилищата си от пазара на дългосрочни наеми за сметка на краткосрочно отдаване под наем.

Други градове като Берлин, Барселона и Париж също предприеха мерки за ограничаване на броя на използваните имоти за краткосрочно наемане, тъй като практиката повишава цените на дългосрочните наеми, които не са по силите на местните граждани.

Според новите правила в Ирландия вторите жилища не могат да бъдат използвани за краткосрочно отдаване под наем, ако вече не са одобрени за краткосрочно отдаване на туристи от местните власти по планирането.

Собствениците на второ жилище могат да кандидатстват пред органите по планирането за промяна на разрешената употреба, но тъй като търсенето на жилища за дългосрочно наемане е голямо, едва ли ще получат позволение.

Собствениците на жилища ще могат да отдават целия си основен имот краткосрочно за максимум 90 дни в годината и до 14 дни наведнъж. Те ще могат да отдават стая от жилището си под наем без ограничения.

Едва под 8 хил. нови жилища са били завършени в Ирландия през първите шест месеца на годината, което е ръст от 30% на годишна основа, но все още е далеч от 35 000-те домове, които според анализаторите са необходими на година, за да се задоволи търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още