Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Испания е новото бойно поле за достъпните жилища по света

През май правителството в страната въведе петгодишно замразяване на наемите

Испания е новото бойно поле за достъпните жилища по света

Снимка: Pixabay.com

Усилията на испанското социалистическо правителство да наложи контрол върху наемите на апартаменти в един от най-оживените имотни пазари в развития свят се натъкват на трудности, пише Bloomberg.

През май, два месеца след като наложи серия от мерки за ограничаване на наемите за новоотдадени жилища, те отбелязаха ръст от 7,5% на годишна основа, сочат данни на имотния сайт Idealista.com, който предоставя данни на Испанската централна банка. Растежът се ускори спрямо 6,6% през март, когато бяха задействани мерките.

Новите правила за пазара на апартаментите частна собственост в Испания, оценяван на 5,8 трлн. долара, отчасти трябваше да предотвратят спекулациите и да ограничат броя на жилищата, отдавани краткосрочно под наем на платформи като Airbnb. Апартаментите за наемане от туристи сега надхвърлят една четвърт в слънчева и осеяна с плажове Андалусия и 18% в Каталуния, чийто главен град е Барселона – най-посещаваният испански град и магнит за чуждестранни инвеститори, според данни на имотния сайт Fotocasa.

Още по темата
Правителствата от Берлин до Ню Йорк полагат усилия да предотвратят изключването на наемателите от пазара в кварталите, които обитават, на фона на липсата на ръст на заплатите, слабата държавна подкрепа, чуждестранните купувачи и растящите покупни цени. Това са някои от основните характеристики на градските жилищни пазари през XXI век, но те се оказват безпрецедентно предизвикателство за правителствата, които не успяват да ги преодолеят с регулации.

Берлин дори стига по-далеч от Испания, като планира да замрази наемите за пет години и да даде на наемателите възможност да поискат намаление, ако се окаже, че наемите са твърде високи. Книжата на германските имотни компании поевтиняха след обявяването на програмата.

Сходни мерки обмислят и други градове в Европа и света. В Ню Йорк щатските законодатели финализираха най-голямото пренаписване на регулациите на наемите от десетилетия, като премахнаха повечето инструменти, които собствениците на жилища използват, за да повишават регулираните наеми.

В Испания новите правила ограничават годишния ръст на наемите за пет години до равнището на инфлацията, което в момента е 0,8%. Това не е добра новина за собствениците, въпреки че след изтичането на този период те могат да повишат или намалят наема в нов договор, ако пожелаят.

Испанският министър на жилищната политика Елена Беунса казва, че равнището на наемите ще стане по-умерено на фона на създаването на повече достъпни жилища от държавата и влизането в сила на новите петгодишни ограничения спрямо съществуващите преди това ограничения за три години. Правителството обмисля също нови публично-частни партньорства и референтни цени за данъчни отстъпки за собственици, които не определят твърде висок наем, казва Беунса. Новият таван е седем години за институционални собственици като Blackstone Group, която изкупи испански жилища в годините на свръхстроителство.

„Големите институционални инвеститори са специалисти, те са опортюнистично настроени и ще се насочат там, където перспективите и условията са най-благоприятни“, казва Джо Ловрикс, ръководител на отдел „Иберийски пазари“ в Citigroup в Мадрид. „Те виждат тези правила и казват: Ако са за постоянно, ще се насочим на друго място“, допълва той.

Министерството на развитието в Мадрид планира нови регулации. Икономистите са разделени за това дали ограниченията ще се окажат нож с две остриета.

Според някои те ще ограничат повишенията за неопределено време, докато други твърдят, че собствениците ще реагират, като сключат нови договори при по-високи първоначални наеми или като превърнат повече имоти в жилища за краткосрочно отдаване под наем в платформи като Airbnb. Това ще елиминира предлагането за постоянни жители и ще тласне наемите нагоре.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Твърде много информация: Амстердам спира отварянето на нови центрове за данни