Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Испания, Гърция и Италия привличат най-много инвестиции в курорти и хотели

Най-активни са инвеститорите от Русия, САЩ, Китай и арабските страни

Испания, Гърция и Италия привличат най-много инвестиции в курорти и хотели

Изглед от Санторини. Снимка: Архив Ройтерс

Испания, Гърция и Италия са водещите дестинации за придобиване на хотели и ваканционни имоти, както и за строителството на туристически комплекси, показва съвместно изследване на руската имотна компания Tranio и организаторите на форума „Средиземноморски курорти и хотелски имоти“, който се провежда в южната ни съседка тази седмица.

Туристическите имоти са най-динамичната категория за инвеститорите в Средиземноморския регион. Факторите, които правят дадена страна популярна сред инвеститорите, са стабилна икономика и ниски банкови такси (Испания, Италия, Франция), програми за предоставяне на разрешение за пребиваване срещу инвестиции (Испания, Португалия, Кипър) и растящ пазар с перспективи за висока доходност (Гърция).

Още по темата
Интересът на инвеститорите към Испания временно е спрял заради рязкото понижаване на цените на имотите след световната финансова криза и спукването на балона на имотния пазар в страната, както и започналото повишаване на банковите такси. В последните години обаче страната отново си е върнала водещата позиция сред топ дестинациите за инвеститорите. 

Гърция пък привлича инвеститори с местния пазар, който е смятан за развиващ се и следователно предлага перспективи за висока доходност. Смята се, че  пазарът предоставя значителни възможности за инвестиции, като купувачите могат да придобият имот на ниска цена и да извлекат печалба от него след ремонт и евентуална смяна на предназначението.

Най-популярните дестинации за инвестиции в туристически имоти в Гърция са Цикладските острови и по-конкретно Санторини, Миконос и Парос. Следват Атина, Крит, Родос и Халкидики.

В Испания най-голям интерес за инвеститорите представляват Коста дел Сол и други локации по крайбрежието на Андалусия (Малага, Марбея, Беналмадена, Торемолинос, Фуенхирола). Барселона е предпочитана от 22% от участниците в допитването, а Балеарските острови (най-вече Ибиса) и Коста Брава са сред другите топ дестинации.

В Италия най-много инвестиции в туристически имоти привличат Рим, Милано и Пулия.

Сред водещите инвеститори в средиземноморски курорти и хотелски имоти са граждани на Русия, САЩ, Китай и арабските страни, както и на страни от бившия Съветски съюз. Сред различните видове имоти най-много инвестиции привличат 3- и 4-звездните хотели и курорти.

Почти половината от анкетираните (46%) смятат, че основната причина за закупуване на курорт или хотелски имот по средиземноморското крайбрежие е желанието за притежаване на собствено жилище за прекарване на ваканцията. 41% от участниците пък са на мнение, че инвеститорите купуват подобни имоти, за да разнообразят портфолиото си.

Отделно изследване на консултантската компания Savills, представено на форума, показва, че придобиването на ваканционни имоти в света е нараснало със 195% от началото на 90-те години на миналия век, като те са предназначени главно за търговска употреба.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на наемите в Ню Йорк достигнаха исторически връх