Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Испания ще загуби над 50 хил. продажби на жилища тази година

Цените на жилищните имоти в страната ще се понижат с между 6,5% и 13,5%, прогнозира местен имотен портал

Испания ще загуби над 50 хил. продажби на жилища тази година

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Жилищният пазар в Испания ще загуби над 50 хил. продажби през тази година, прогнозира имотният портал Pisos.com, който има над 650 хил. обяви, цитиран от испанския вестник El Pais.

Очакванията са през 2020 г. да бъдат продадени 450 хил. жилища спрямо 501 085, които са сменили собствеността си миналата година. И това са възможно най-оптимистичните цифри. Те ще бъдат достигнати, ако се осъществи най-добрият сценарий за бързо съживяване на имотния сектор към края на последното тримесечие на годината.

За сметка на това, ако дотогава жилищният пазар не се възстанови, спадът може да е много по-голям. Ако се вземат предвид продажбите през март, април и май на миналата година, може да бъдат загубени 130 хил. сделки, или понижение с около 25%.

Още по темата
Една от непосредствените последици от спада на продажбите на жилища е понижаването на цените както на имотите за продажба, така и на тези под наем. Свиването на цените на двата пазара ще бъде с между 6,5% и 13,5%, прогнозира Pisos.com. То ще е в унисон с прогнозирания спад на брутния вътрешен продукт на Испания, очакван от централната банка на страната.

“Най-голямо ще бъде въздействието върху цените в районите с висок процент на безработица и по-слаба икономика, по-малко индустрия и по-голяма зависимост от туризма“, отбелязва Феран Фонт, директор на изследванията в Pisos.com. Така цените на жилищата в Мадрид и Барселона се очаква да намалеят по-малко в сравнение с крайбрежните области и селските райони.

Същевременно пазарът на жилища под наем потъва заради по-голямата несигурност относно доходността като последица от приетото законодателство през периода на извънредното положение, понижаването на доходите и на заетостта. През март обявите за продажба в Pisos.com са нараснали с 10% на годишна основа, докато тези за жилища под наем са намалели с 1% спрямо същия период на миналата година.

Имотите под наем за туристи са пострадали най-много от парализирането на пазара. През март 11% от жилищата за краткосрочен наем са преминали към дългосрочен наем на фона на срива на туризма, сочат данните на имотния портал.

Испанският жилищен пазар пое по низходяща траектория още преди извънредната здравна ситуация да парализира голяма част от икономиката на страната. През февруари, месец преди въвеждането на извънредното положение, сделките с имоти в Испания са намалели с 6% в сравнение със същия месец на предходната година. През януари също беше отчетен спад от 5,5%.

Спадът на пазара е засегнал на практика всички сегменти, като при апартаментите е отчетен спад на продажбите със 7,4% през февруари, докато при еднофамилните жилища е регистрирано понижение от 0,7%. Намаляването на сделките е било по-силно изразено при старите жилища (-6,5%), отколкото при новите (-2,4%).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Бързият растеж на един от най-горещите имотни сектори вече е в миналото