IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският жилищен пазар се възстановява трайно от срива след кризата

Напредъкът обаче все още е свързан с наваксване на изоставането през последните години

13:15 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищният пазар в Испания отбелязва ръст на строителната дейност, растящ интерес от страна на чуждестранни купувачи и стабилно повишаване на цените, сочи доклад на консултантската компания Savills, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Затрудненията на Испания след световната финансова криза вече са в миналото и в резултат на това бъдещето на имотния пазар в страната изглежда светло, допълват авторите на доклада.

След близо десет години, през които на практика не беше построено нито едно жилище, строителната дейност се увеличава. Това важи особено за ключовите градове, но също и в цялата страна и се очаква тя да продължи да расте на фона на увеличаването на броя на строителните разрешителни.

Наблюдава се растящ интерес от чуждестранни купувачи, особено от страни в Латинска Америка, които споделят културни и исторически връзки с Испания.

Според доклада в глобален контекст пазарите в основните градове в Испания предлагат висока стойност за вложените инвестиции и имат по-голям потенциал за растеж в сравнение с други градове в света.

Мадрид е градът с най-скъпи луксозни имоти в Испания със средна стойност от 7 хил. евро на кв. м. Това е с 23,1% по-малко в сравнение с Берлин, 60,5% под нивото в Лондон и 84,6% под равнището в Хонконг, който е най-скъпият град в света за луксозни жилищни имоти.

В Барселона цените на луксозните имоти са с 11,4% по-ниски в сравнение с Мадрид – около 6200 евро на кв. м. Това е с 8,8% над равнището в Дубай и с 24% повече в сравнение с Валенсия, който с цена от 5 хил. евро на кв. м е най-достъпният сред трите най-големи града в Испания. В Мадрид и Барселона цена на луксозните имоти може да достигне до 15 хил. евро на квадратен метър при най-висококачествените новопостроени жилища.

В испанските курорти средната цена на квадратен метър в Коста дел Сол е с близо 50% по-висока в сравнение с Коста Брава. На местно равнище цените на луксозните имоти в Марбеля са с 50% по-високи в сравнение с Малага.

Британските купувачи продължават да са най-голямата група чуждестранни граждани, купуващи имоти в Испания. Те са съставлявали 14,8% от покупките през 2018 г., следвани от френски и германски купувачи с дял от съответно 7,9% и 7,6%. Според доклада това показва, че несигурността около излизането на Великобритания от ЕС не спира купувачите да инвестират или да се установяват в Испания.

През последните пет години броят на чуждестранните купувачи почти се е удвоил. Ръстът съвпада с въвеждането на програмата „златна виза“ в Испания. Тя позволява на граждани на страни извън ЕС да получават местожителство в Испания, ако инвестират половин милион евро или повече в недвижим имот.

Програмата привлече чуждестранни купувачи към испанските пазари на луксозни имоти, особено жители на Мароко, Китай и Русия. Нараства и търсенето от испаноговорещи жители на страни от Южна Америка. През последните пет години силен ръст е отбелязан при купувачите от Еквадор и Аржентина, като броят им е нараснал съответно с 270% и 150%.

Предлагането на нови жилищни имоти е едно от ключовите препятствия на пазара. След бума на строителството преди световната финансова криза нямаше достатъчно търсене, което да отговори на предлагането, и това доведе до пренасищане на пазара, особено в южната част на страната.

След 2007 г. обаче значителният спад на строителната активност доведе до балансиране на пазара. В средата на 2007 г. новоиздадените разрешения за строеж достигнаха 750 хил. на година спрямо едва 30 хил. през 2014 г.
Има признаци, че строителството на нови жилища се ускорява на фона на завръщането на предприемачите на пазара. Общо 78 хил. нови жилища са получили разрешение за строеж в цялата страна през 2018 г., което е увеличение с 23,1% спрямо 2017 г.

Според авторите на доклада въпреки че испанският имотен пазар се възстановява през последните години, голяма част от напредъка е свързан с наваксване на изоставането, а не толкова с нов растеж. Очаква се пазарът да продължи да расте, но вероятно ще има регионални различия, като по-големите и вторичните градове ще постигат по-голям растеж спрямо селските и по-слабо населени области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още