IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истанбул - притегателен център за чуждестранните инвеститори в имоти

Турция е вторият най-бързо растящ пазар на имоти в света, според консултантската компания Knight Frank

09:33 | 03.06.15 г. 1
<p>
	Истанбул е една от най-оживените строителни площадки в региона. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Истанбул е една от най-оживените строителни площадки в региона. Снимка: Ройтерс

Истанбул бързо се установява като един от водещите притегателни центрове за инвеститори в имоти от цял свят, пише онлайн порталът themovechannel.com.

Турция се очертава като втората в света държава с най-бързо растящи цени на имотите, като увеличението се подкрепя от все по-силното търсене от страна на чуждите купувачи, особено в Истанбул.

От години Турция е любима дестинация за чуждестранни купувачи на имоти. Страната редовно присъства в топ 10 на класацията на най-желаните дестинации, подготвяна от портала всеки месец, като представянето ѝ е много добро дори в моментите на силно изразена политическа нестабилност.

През първото тримесечие на годината Турция е вторият най-бързо растящ пазар на имоти в света, като цените отбелязват повишение от над 16 на сто на годишна база, според консултантската компания Knight Frank. Ръстът на цените привлече допълнително инвеститори, включително и много британци, които се възползват от отслабената турска лира.

Данните на турския статистически институт потвърждават тези на портала. През април 2015 г. продажбите на имоти са се увеличили с 42,7% на годишна база, като най-много от тях са осъществени в Истанбул – почти 20 на сто от всички.

Истанбул е и най-предпочитан от чуждите купувачи – през април са осъществени близо 600 сделки в града, което представлява една трета от всички сделки с чужденци в страната.

Икономиката на Турция расте по-бързо от икономиките на Европейския съюз въпреки забавянето заради политическата криза в страната. Туристическата индустрия също се развива бурно през последните години и подпомага развитието и на сектора на имотите.

Само през първото тримесечие на годината посетителите в Турция са се увеличили с 5,5% на годишна база, а приходите от туризъм са нараснали с 1,3%. Истанбул привлича почти половината от туристите в страната, сочат данните на министерството на туризма. На второ място е регионът на Анталия с малко под 16 на сто от туристите.

Според данни на турската централна банка, цитирани от руското издание prian.ru, през март цените на имотите в Истанбул са се увеличили с почти 29% на годишна база спрямо малко под 19% за страната като цяло. Средната цена на квадратен метър жилищна площ достига 591,7 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
beinsa
преди 8 години
Само луд би инвестирал в толкова земетръсен регион а недвижим имот. Въпрос на време е, а часовникът тик-така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още