Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Истанбул започва строителството на най-голямото летище в света

Строителството на съоръжението ще глътне около 10 млрд. евро, като първоначално ще може да обслужва 90 млн. пътници годишно, а впоследствие до 160 млн.

Турското правителство подписа споразумението за изграждането на третото летище край Истанбул, което ще бъде най-голямото в света, съобщават световните агенции.

Съоръжението ще се строи от консорциум от 5 компании, оглавяван от Limak Holding AS. В него участват още компаниите Mapa, Kolin Insaat и Cengiz Insaat.

Процедурата за строителството на летището беше обявена в началото на тази година. Оферти се приемаха до началото на май.

Строителят на летището, освен, че ще го изгражда, получава и правата да бъде негов оператор за 25 години.

Строителството на съоръжението ще глътне около 10 млрд. евро, изчислява турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм. Годишният му капацитет се предвижда да бъде 150 млн. пътници, а целта е до средата на 2020 г. той да бъде увеличен до 160 млн. пътници годишно, но след като започнат да функционират всички 6 писти, съобщава Wall Street Journal.

Още по темата

Държавата поема ангажимента да гарантира нивата на трафика през летището, както и на тарифите за определен период от време.

Първата фаза на проекта се очаква да бъде приключена 42 месеца след подписването на споразумението. Първоначалният капацитет на летището след приключването на първия етап от строителството се планира да бъде 90 млн. пасажери.

Интерес към съоръжението имаха още турската компания IC Ibrahim Cecen Yatirim Holding AS заедно с германския оператор на летища Fraport AG. Двете компании оперират летището в Анталия.

Очаква се новото летище на Истанбул да осигури 100 хил. работни места. Само със строителството обаче ще са заети малко над 5 хил. души.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
13
 
1
преди 8 години
Хубава статиика, ама има доста грешки и неточности. Проекта е за 25млрд долара и е най-голямата поръчка в историята на Турция, както и че проекта ще се строи до 2040 година. Страница 19 е посочен календарния план за строителство. Имат 2 години за наблюдаване на птици. Ето ви тръжната процедура за проекта.http://***.csb.gov.tr/db/ced/editordosya/istanbul_3_havalimaniCED_Raporu.pdf

Още от По света
Продажбите на жилища в Китай отбелязват най-големия си срив от 2006 г.