IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Иберийският полуостров - магнити за инвеститорите в бизнес имоти

Икономическото възстановяване подкрепя и възстановяването на пазара на недвижимости

15:24 | 14.05.15 г.
Италия и Иберийският полуостров - магнити за инвеститорите в бизнес имоти

По-гъвкавата и прозрачна регулаторна рамка, заедно с подобряването на икономическата обстановка, подкрепят скока на инвестициите в бизнес имоти в Италия, пише онлайн изданието propertyeu.info.

Най-голямото предизвикателство пред развитието на пазара в момента обаче е намирането на качествени активи.

Икономическото възстановяване е и основният “магнит” за инвеститорите на Иберийския полуостров. Лъвския пай от инвестициите поне засега обира Испания, особено търговският сегмент от пазара на бизнес имоти, но и Португалия започва да привлича все по-голямо внимание, допълва изданието.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Италия достига 3,6 млрд. евро през първото тримесечие на годината, което е рекордно високо ниво, отчита изданието.

Променят се и настроенията на инвеститорите и възприятието за риска от вложенията в страната, коментира Мауро Монтанер, главен изпълнителен директор на Allianz Real Estate Italy.

Най-забележителният пример е продажбата на Palazzo Броги в Милано, бившата централа на Unicredit, на китайската компания Fosun за 345 млн. евро. Конкуренцията за сградата е била доста сериозна, а самата сделка е приключила за 6 седмици. По думите на Монтанер подобно нещо досега не е виждано в страната.

Инвеститорите в бизнес имоти са склонни да се концентрират в северните райони на Италия, където икономиката е по-динамична и има повече ликвидност, но това зависи силно от пазарния сегмент, към който се насочват. Докато логистиката не се развива добре южно от Болоня, на юг има отлични търговски проекти и перспективни хотели.

Италианските власти започнаха серия от реформи, за да подобрят гъвкавостта на регулаторната рамка. Бяха въведени и нови инвестиционни инструменти, промени се и регламентът за наемите.

"Реформите се движат в правилната посока. В крайна сметка Италия се превръща в нормална страна по отношение на наемите”, коментира Кристиан Моселин, съдружник в NCTM Studio Legale Associato.

Същевременно на Иберийския полуостров търговските имоти получават сериозен тласък на фона на възстановяването на икономиката, особено в Испания. Оборотът на търговския сектор отчита ръст от почти 5 на сто, а човекопотокът – от близо 4 на сто през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, според CBRE.

Най-големият проблем на пазара в Испания също е недостигът на качествени активи. Дори и на пазара на офиси в Мадрид и Барселона, "качеството на запасите няма да мине теста на американските инвеститори", смята Роджър Кук, член на борда на Lar Espana Real Estate и старши съветник на EY.

Инвеститорите в Испания вече се оглеждат на по-второстепенните пазари. "Тъй като финансирането е широкодостъпно, следващата логична стъпка е реконструкция, както и придобиването на земя за строителство”, допълва Алешандре Фернандес от Sonae Sierra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още