IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа привлича капитали със "златни" визи

Имотите са най-привлекателната инвестиция за китайците в замяна на жителство

16:40 | 10.09.13 г.
Южна Европа привлича капитали със "златни" визи

Изпадналите във финансова криза държави от Южна Европа търсят начин да привлекат азиатски капитали чрез програми, позволяващи на инвеститорите в имоти да получат жителство в Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието World Property Channel.

Португалия, Кипър и Гърция вече въведоха подобни схеми, а Испания работи по такава. Вероятно като индикация за силата на различните икономики, гръцкият план изисква инвестиция за поне 250 000 евро. В Кипър прагът е 300 000 евро, а в Португалия - 500 000 евро.

В Португалия инвеститорите могат да купуват както акции, така и имоти, но имотите привличат най-сериозно внимание, твърдят посредници от Лисабон, които помагат на китайски купувачи да намерят добри инвестиционни възможности.

Адвокатът Мария Антония Камейра твърди, че всички нейни потенциални клиенти са китайци. Други експерти от бранша посочват, че има интерес и от Русия и Индия.

Според Камейра основният въпрос за повечето купувачи е доходността, която могат да получат. Обикновено те търсят доходност между 6 и 8% - постижимо ниво за офисите в центъра на Лисабон и някои ваканционни имоти.

Цените на имотите в Португалия не са паднали толкова, колкото в свръхзастроената Испания, твърди Тим Секонде от испанското поделение на CBRE. Според него има недостиг на предлагане на офиси в центъра на Лисабон, но за сметка на това има изобилие от ваканционни имоти по крайбрежието.

"Имаме много имоти, които традиционните купувачи нямат да купят", коментира Секонде. "Купувачите ни от Ирландия и Англия, които идваха и изкупуваха всички вили в Алгарве, просто изчезнаха", допълва той.

Капиталът, идващ от азиатските инвеститори, в момента е добре дошъл за португалския пазар. Според Надир общият обем на сделките с имоти, който достигна рекордните 1,4 млрд. евро през 2007 г., се е сринал до 100 млн. евро през миналата година.

След повече от три години на рестрикции за инвестициите в имоти в Китай потокът от капитали, излизащи от страната, продължава да се засилва. Очаква се през тази година той да се увеличи с 30%.

Изискванията за жителство в Португалия по програмата за инвестиции са участниците да прекарат в страната седем дни през първата година и по 14 дни през всяка от следващите 4 години. След шест години те могат да кандидатстват за постоянно жителство и гражданство.

По официални данни до момента властите в Португалия са издали 102 от т. нар. "златни" визи, като повечето са за китайски инвеститори. Според експерти от бранша китайците често търсят сигурност и място, където да учат децата им. Освен това са привлечени и от дългата история на Португалия.

Опцията е привлекателна и за бизнесмените, защото така те могат много по-лесно да пътуват из Европа благодарение на достъпа до Шенген, който им осигурява визата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още