Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Южнокорейските инвеститори са най-активните купувачи на бизнес имоти в САЩ

Пенсионни фондове, животозастрахователи и други инвеститори се насочват към складове и офиси с дългосрочни наематели на фона на спада на разходите за хеджиране

Южнокорейските инвеститори са най-активните купувачи на бизнес имоти в САЩ

Снимка: архив Ройтерс

Южнокорейските инвеститори се очертават като едни от най-агресивните купувачи на бизнес имоти в САЩ по време на пандемията, пише Wall Street Journal.

Пенсионните фондове на източноазиатската държава, животозастрахователите и други инвеститори се насочват към складове и офис сгради с дългосрочни наематели. Те са привлечени и от свръхниските лихвени проценти в САЩ, които правят хеджирането на валута по-евтино.

Южнокорейски инвеститори участват в някои интересни сделки. Южнокорейци са подали 9 от 18-те оферти за склад близо до Лос Анджелис, отдаден под наем на Amazon.com Inc., според Алекс Фошай, ръководител на международните капиталови пазари във фирмата за услуги за недвижими имоти Newmark.

Китайските инвеститори се оттеглят от САЩ през последните години поради местния контрол на капитала, а други чуждестранни фирми се притесняват на фона на страховете от пандемията. Интересът на южнокорейските инвеститори обаче се увеличава. 

През първите девет месеца на годината корейските инвеститори представляват 8,6% от всички чуждестранни инвестиции в бизнес имоти в САЩ в сравнение с 3,7% година по-рано, показват данни на Real Capital Analytics. Общият обем на южнокорейските инвеститори достига 1,56 млрд. долара спрямо 1,24 млрд. долара година по-рано. Преди година южнокорейците се класираха на 10-то място сред чуждестранните инвеститори в недвижими имоти в САЩ, според Real Capital Analytics.

Още по темата

„Корейските инвеститори в момента чувстват, че имат добри възможности на пазар, на който затихва обичайното ниво на конкуренция“, коментира Фошай.

Южнокорейската инвестиционна фирма Soulbrain Holdings Co. Ltd. миналия месец купи три офис сгради в Сан Хосе, Калифорния, за 160 млн. долара. Фошай казва, че неговата компания е пуснала на пазара офис кула в Сиатъл на цена над 600 млн. долара. Четири от 12-те оферти за кулата, която е отдадена под наем на Amazon за 10 години, идват от Южна Корея.

„Корейските оферти бяха най-високи и те стимулираха ценообразуването“, допълва той, но отказва да каже кой е спечелил наддаването.

За разлика от много европейски или американски инвеститори, корейските фирми купуват офиси в по-малки градове или в предградията, казва Джеф Фридман, съосновател и директор на Mesa West Capital. Базираната в Сеул Asia Investment Management Inc. например е придобила офис сграда в Риджфийлд Парк, Ню Джърси, за неразкрита сума през октомври.

Основна причина корейските инвеститори да се стичат към САЩ е Федералният резерв. Когато чуждестранните фирми инвестират в САЩ, те обикновено се предпазват от колебанията на валутата. Цената на тези продукти за хеджиране зависи от разликата между краткосрочните лихвени проценти в САЩ и страната на произход.

Преди две години годишните разходи за хеджиране на корейския вон бяха около 2% от инвестираната сума, коментира Фошай. Това затрудняваше южнокорейските фирми да се конкурират за имоти с американски инвеститори, които не трябва да хеджират срещу валутните колебания и често биха могли да си позволят да наддават повече. Днес обаче разходите за хеджиране са спаднали до около 0,1% след неотдавнашното намаляване на лихвите от Фед.

Междувременно е все по-трудно да се печелят пари от нови инвестиции в Южна Корея, коментира Ан Сиунг-Юн Лий, съветник в адвокатската кантора Goodwin Procter LLP. „Има голям натиск върху мениджърите на активи да търсят доходност в чужбина“, казва тя.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Големи имотни компании в САЩ изкупуват собствените си акции