IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издадените строителни разрешения в САЩ достигнаха близо 13-годишен връх

Стабилният жилищен пазар може да задържи най-дългия период на икономически растеж в историята на САЩ

22:29 | 19.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Жилищното строителство в САЩ е намаляло по-малко от очакваното през януари, а строителните разрешения са достигнали 13-годишен връх, предава Ройтерс. Това показва, че жилищният пазар отвъд Океана остава силен на фона на ниските лихви по ипотечните кредити.

Новозапочнатите жилища са намалели с 3,6% до сезонно изгладен годишен темп от 1,567 млн. единици миналия месец, съобщи министерството на търговията. Спадът е регистриран след три последователни месеца на ръст.

Данните за декември бяха ревизирани към повишение до годишен темп от 1,626 млн. новозапочнати жилища, най-високото ниво от декември 2006 г., вместо обявения по-рано ръст до темп от 1,608 млн. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че новозапочнатите жилища ще намалеят до темп от 1,425 млн. единици през януари. Новозапочнатите жилища са се увеличили с 21,4% на годишна основа през първия месец на годината.

В същото време издадените строителни разрешения са се увеличили с 9,2% до темп от 1,551 млн. единици през януари, най-високото ниво от март 2007 г. насам, подкрепени от сегментите както на еднофамилните, така и на многофамилните жилища.

Жилищният пазар остава стабилен, подкрепен от най-ниските лихви по ипотечните кредити от над три години. Въпреки че жилищният пазар съставлява около 3,1% от брутния вътрешен продукт, той има огромно въздействие върху икономиката.

Стабилността на жилищния пазар може да помогне за продължаването на най-дългия период на икономически растеж в историята, който сега навлезе в 11-та си година, на фона на рисковете от коронавируса, забавянето на разходите на потребителите и слабите бизнес инвестиции.

Допитване от вторник показа, че доверието сред жилищните строители достига близо двегодишен връх през февруари. Те обаче продължават да се оплакват, че „недостигът на строителни работници и на строителни терени затруднява изграждането на достъпни жилища за местните общности в страната.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са на средно ниво от 3,47%, което е най-ниското от октомври 2016 г. насам, сочат данни на компанията за ипотечни кредити Freddie Mac. Федералният резерв понижи лихвите три пъти през 2019 г. и даде да се разбере, че паричната политика може да остане непроменена поне до края на тази година.

Строителството на еднофамилни жилища, които имат най-големия дял от жилищния пазар, е намаляло с 5,9% до темп от 1,010 млн. единици през януари. Новозапочнатите еднофамилни жилища достигнаха темп от 1,073 млн. единици през декември, най-високото ниво от юни 2007 г. насам. Новозапочнатите еднофамилни жилища са се ускорили в североизточните и западните щати, но са намалели в Средния запад и гъстонаселения юг.

Издадените разрешения за строеж на еднофамилни жилища са нараснали с 6,4% до темп от 987 хил. единици през януари, най-високото ниво от юни 2007 г. насам.

Във волатилния сегмент на многофамилните жилища новозапочнатите домове са се увеличили с 0,7% до темп от 557 хил. единици миналия месец. Разрешенията за строеж на многофамилни жилища са скочили с 14,6% до темп от 564 хил. единици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още