Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Изненадващ спад на новото жилищно строителство в САЩ

То е намаляло до двегодишен минимум през март

Изненадващ спад на новото жилищно строителство в САЩ

Снимка: Ройтерс

Строителството на нови жилища в САЩ се понижава през март изненадващо до близо двегодишно дъно при силен спад и на разрешителните за ново строителство. Това е поредното доказателство за продължаваща слабост в жилищния пазар въпреки намаляващите ипотечни лихви, коментира Bloomberg.

Началното жилищно строителство се понижи през март с 0,3% до 1,139 млн. броя жилища на годишна база при прогноза за ръст с над 5% и след силен спад с близо 9% до 1,142 милиона през февруари (низходяща ревизия от 1,162 млн.), показват данни на Търговския департамент на САЩ. Това представлява най-ниско ниво на началното жилищно строителство от май 2017-а година насам.

За първите три месеца на 2019 г. строителството на нови жилища се сви с 9,7% спрямо същия период година по-рано.

Строителството на еднофамилни жилища се понижи с 0,4% до 785 хиляди нови домове (най-малък брой от септември 2016-а година), докато строителството на многофамилни жилища и апартаменти остане без промяна на февруарското ниво от 354 хиляди.

Трябва обаче да се има предвид, че данните за строителството на еднофамилни жилища са по-достоверен барометър за състоянието на жилищния сектор в САЩ, тъй като формират около две трети от жилищния пазар и с оглед на прекалено голямата волатилност на данните за строителството на многофамилни жилища.

Понижението сигнализира, че компаниите продължават да се борят за изграждането на достъпни имоти на фона на нарастващите разходи за труд и материали. Все пак  има признаци за стабилизиране на пазара на недвижимите имоти, като например лихвите по ипотечните кредити, които се понижават спрямо миналата година. Федералният резерв пък сигнализира, че е вероятно да задържи разходите по заемите на ниво през тази година.

Данните през следващата седмица могат да донесат още признаци за стабилен жилищен пазар през март. Съществуващите продажби на домове - които представляват около 90% от пазара - се очаква да се свият от ръста си през февруари, най-големия от 2015 г. насам, докато продажбите на нови жилища се очаква да забавят най-добрите темпове от близо година.

Резултатите може да са повлияни и от суровите метеорологични условия, особено силните снеговалежи на североизток и рекордните наводнения по Мисисипи и Мисури.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Германия е най-привлекателната страна в Европа за инвестиции в логистични имоти