IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Гърция продължават да поевтиняват

Спадът на цените се забавя, но още няма индикации, че пазарът е достигнал дъното

15:05 | 16.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Цените на жилищата в Гърция са продължили да падат и през 2015 г., съобщава Ройтерс, като се позовава на предварителни оценки на гръцката централна банка.

През миналата година цените на жилищата в страната са се понижили с 5,1% спрямо 2014 г. В сравнение с 2008 г. - преди страната да изпадне в рецесия, цените са по-ниски с 41,5%, сочат още данните.

През последното тримесечие на годината цените на апартаментите в южната ни съседка са се понижили с 5,4 на сто на годишна база, сочи още статистиката. В сравнение с годишния спад, отчетен през третото тримесечие, понижението се забавя, но все още няма индикации, че сривът е към своя край, отбелязва агенцията.

Годишните темпове на спад на цените също се забавят – през 2013 г. понижението достигна 10,8%, а през 2014 г. - 7,5%.

„Кумулативният спад от над 41% представлява сериозна корекция на цените, но за да можем да кажем, че виждаме дъното, трябва да се стабилизират три важни фактора: разполагаемият доход на домакинствата, данъците за имотите и перспективите пред икономиката“, коментира Илиас Лекос, старши икономист в гръцката банка Piraeus.

Имотите заемат значителен дял в общото богатство на домакинствата в Гърция. Страната е и сред държавите в Европа с най-висок дял на собствениците – над 80% при малко под 70% средно за Европейския съюз (ЕС).

Освен негативния ефект върху богатството на домакинствата, продължаващият спад на цените на жилищата в Гърция оказва натиск и върху банките заради обезценяването на обезпеченията по отпуснатите ипотеки. Отделно финансовите институции в страната имат тежки проблеми и с необслужваните кредити, които продължават да се увеличават заради кризата.

Пазарът на имоти в южната ни съседка понесе тежък удар и заради увеличението на данъците с цел запълването на бюджетния дефицит, затягането на ипотечния пазар и рекордно високата безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още