Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищата в САЩ са поскъпнали рекордно през третото тримесечие

Ниските лихви по ипотечните кредити стимулират търсенето на жилищни имоти

Жилищата в САЩ са поскъпнали рекордно през третото тримесечие

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ са отбелязали най-силния си ръст в историята през третото тримесечие, сочи доклад на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA), цитиран от Bloomberg.

Тъй като рекордно ниските лихви по ипотечните кредити стимулират търсенето на жилища, цените са скочили с 3,1% спрямо предходното тримесечие. Това е най-големият ръст от 1991 г., когато започва публикуването на статистически данни, отбелязва FHFA.

В сравнение с 2019 г. цените са нагоре със 7,8% през трите месеца до септември, което е най-големият скок от 2006 г. насам.

Още по темата
Жилищният пазар в САЩ процъфтява по време на пандемията, тъй като по-ниските разходи по обслужването на ипотечните кредити и желанието за по-голяма площ стимулират ръста на покупките.

Цените на жилищата отвъд Океана растат въпреки несигурността за икономиката заради COVID-19. Ръстовете отчасти се дължат на ниските наличности от жилища за продажба.

В отделен доклад от вторник стана ясно, че индексът на цените S&P CoreLogic Case-Shiller в 20 от най-големите градове в САЩ е отбелязал годишен ръст от 6,6% през октомври, което е над очакванията и най-силното покачване от 2014 г. насам.

Пандемията временно замрази пазара на недвижими имоти в страната през март, но жилищният пазар расте и подкрепя по-широката икономика. Макар че продажбите обичайно са бавни по това време на годината, търсенето остава силно, тъй като купувачите опитват да се възползват от ниските лихви.

„Закъснелият пролетен сезон на покупките на жилища тласна продажбите към октомври, т.е. след времето, в което обикновено те започват да се забавят“, коментира Джордж Ратиу, икономист в сайта Realtor.com. “С приближаването на зимата търсенето остава силно“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Данъчната ваканция за сделките с имоти във Великобритания няма да се удължава