Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищата във Великобритания поевтиняват през февруари

Средната цена на жилище на Острова е достигнала 210 402 паунда

Жилищата във Великобритания поевтиняват през февруари

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания са регистрирали спад през февруари, тъй като Brexit и по-слабите перспективи за икономиката са довели до още по-голямо забавяне на имотния пазар, съобщава Bloomberg.

Цените на жилищата са се понижили с 0,3% през февруари спрямо януари, сочат данните на Nationwide Building Society. Темпът на годишен растеж се е забавил до 2,2% спрямо 3,2% предходния месец и е доста под равнището в последните години.

Забавянето на имотния пазар намира отражение и в одобрените ипотечни кредити, които са достигнали най-ниското си ниво от три години насам.

Решението за напускане на ЕС тежи на британската икономика, тъй като създава несигурност за бъдещето и ускорява инфлацията след обезценяването на паунда. Английската централна банка съобщи, че трябва да продължи да повишава лихвените проценти, което също може да подкопае търсенето на жилища.

Още по темата

„Представянето на жилищния пазар тази година ще бъде определено до голяма степен от развитията в икономиката като цяло и от хода на лихвените проценти. Забавената икономическа дейност и продължаващото свиване на бюджета на домакинствата вероятно ще доведат до лек спад и на жилищния пазар“, смята Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Средната цена на жилищата във Великобритания е достигнала през февруари 210 402 паунда (290 хил. долара) спрямо 211 756 паунда (293 хил. долара), сочат данните на Nationwide Building Society.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат