IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната собственост в света намалява през последните десет години

САЩ са най-достъпната страна за закупуване на жилище, сочат данни на британска застрахователна компания

10:43 | 21.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищната собственост в световен план намалява, като в 22 от 36 развити страни е отбелязан спад през последните десет години, показва проучване на британската застрахователна компания Swinton.

Румъния, Хърватия и Словакия са страните с най-висок дял на жилищна собственост сред изследваните страни от съответно 97%, 91% и 90%. За сметка на това в Швейцария делът на наемателите е най-висок – 59%, следвана от Германия с 49% и Австрия с 45%.

Според данните на компанията 83,6% от българите притежават жилището, в което живеят, а 16,4% обитават дом под наем.

През последните десет години Австралия е регистрирала най-голям ръст на жилищната собственост в света с повишение от 86%, въпреки че жилищният пазар в страната преживява в момента най-големия си спад през последните 15 години. На второ място е Полша, където броят на собствениците на жилища е нараснал с 35% през последните десет години, и Япония със скок от 24%.

На другия полюс са Великобритания и Ирландия, където жилищната собственост е регистрирала спад от по 11%. Следват Дания и Исландия с понижение от по 9%. В Словения, където през последно време жилищният пазар се нажежи, броят на собствениците на жилища се е понижил със 7%.

Според изследването на Swinton по-високата средна месечна заплата не води непременно до по-висок дял на жилищната собственост. В страни с висок жизнен стандарт като Швейцария броят на собствениците на жилища е по-малък от този в страни с по-нисък стандарт на живот. В конкретния случай със Швейцария средната месечна заплата достига почти 5000 евро, но само 43% от жителите на страната живеят в собствен дом.

В същото време в България средната месечна заплата е едва 590 евро, но жилищната собственост достига 83,6%, сочат данните на застрахователната компания. Според нея това означава, че има други ключови фактори при вземането на решение за закупуване на жилище и то не е свързано само с доходите.

Във Великобритания излиза по-евтино да притежаваш жилище, отколкото да го наемеш. Според изследване на Santander Mortgages британците могат да спестят над 2 хил. паунда на година, ако закупят дом вместо да го наемат, но големият проблем е събирането на пари за значителната първоначална вноска.

Цената на квадратен метър е тясно свързана със заплатите, като средната месечна заплата в повечето страни е около половината от цената на квадратен метър жилищна площ. САЩ обаче не се вписват в тази тенденция. Там средната месечна заплата е 1,5 пъти по-висока от цената на квадратен метър, което превръща страната в най-достъпното място в света за закупуване на жилище. У нас за закупуването на един квадратен метър жилищна площ са необходими 1,23 софийски заплати,  показаха данни на имотна компания от миналата седмица. 

Люксембург е страната, където наемането на жилище излиза най-скъпо спрямо месечната заплата – 2120 евро при средна заплата от 3610 евро. В десетката попадат още Швейцария, Исландия, Ирландия, САЩ, Норвегия, Холандия, Австралия, Дания и Нова Зеландия.

Според изследването най-скъпата страна за закупуване на имот е Чехия, където един квадратен метър се равнява на три месечни заплати. Изследване на Deloitte установи, че чехите трябва да пестят близо 12 години, за да си позволят да закупят жилище.

На второ място е Франция, където цената на един квадратен метър е малко под три пъти по-висока от месечната заплата. В топ пет попадат още Португалия, Япония и Унгария. 

Отново най-достъпната страна за закупуване на жилища са САЩ, където средната месечна заплата е близо 3000 евро, а един квадратен метър жилищна площ струва малко над 2000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Blueberry
преди 4 години
Статистически мъката с 300 лв. пенсия продължава само няколко години. Резултат от ядини, пиини и никакво обръщане на внимание на здравето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
България има твърде малко общо със света, с белия свят. За съжаление у нас примерно половината пенсии са до 360 лева, т.е. под социалния минимум. С тези пари не може да се наеме жилище, не само в София, а и в повечето областни градове. Често възрастните хора са сами и няма как една пенсия да иде за наем, втората за храна - то и така пак е жива мизерия. Може някоя таванска стая или друг вид коптор да се наеме. Така да се каже ако нямаш жилище на старини си клошар. Грубо казано или честно казано - както искате. Нямаме избор. Остава варианта къща на село - там е евтино, няма лекар, няма магазин, бият те и те грабят *** и тем подобни - чудесен завършек на живота след 40 години работа. Не се отчайвайте. Просто за старини човек трябва да е подготвен, а с тези две наши пенсии дето чинели по-малко от една направо сме си за под наем. Отделно лекарите се бъзикат с възрастните - една баба се хвалеше - 8 хапчета сутрин, 9 вечер. Помагат ли бабо? Помагат, помагат. - на 100 лв. от пенсията със сигурност. помагат да се изпарят. Как да не помагат - хем още е жива с тая химия, хем и с акъла си - различава 8 сутрешни, от 9 вечерни. Ама да не мислите, че се майтапя. С 300 лева пенсия, лекарства, сметки, храна.... ми те цели финансови мениджъри не, а направо корифеи са възрастните - колко му е и един наем да утикат у пенсията. Родна картинка. 30 години демокрация празуваме тези дни, добре не успяха да вземат жилищата на хората, както стана със земята. Щото земята не я върнаха, а я взеха от хората и я дадоха на шепа олигарси, свръхедри арендатори и собственици. Ама с панелките не успяха. Засега. Ще измислят нещо - внимавайте. За сега например гонят стадото *** към София, където купуването с провинциални доходи и продаден провинциален имот е невъзможно, ама да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още