Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният бум в САЩ може да не се задържи след COVID кризата

Продажбите на жилища отвъд океана растат бързо, но търсенето не е безкрайно

Жилищният бум в САЩ може да не се задържи след COVID кризата

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Жилищният пазар е неочакваният победител в САЩ по време на COVID кризата. Но какво ще се случи, когато тя отмине?

Жилищният пазар обикновено рухва по време на рецесии, но COVID кризата е различна, пише Wall Street Journal. След като намаляха рязко по време на блокадата през пролетта, продажбите както на нови, така и на съществуващи еднофамилни жилища отново се върнаха към силен растеж и сега са доста над нивата си отпреди кризата.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи в четвъртък, че продажбите на стари жилища са нараснали с 9,4% през септември спрямо август и са с 21% над нивото си година по-рано. Продажбите на еднофамилни жилища – както нови, така и стари, са особено силни и вероятно щяха да са още по-високи, ако запасите от налични жилища не бяха толкова малки. В отсъствието на адекватно предлагане цените тръгват нагоре.

Като цяло има три сили зад ръста на жилищния пазар. Първо, макар че кризата остави милиони хора без работа, загубените работни места са съсредоточени в по-нископлатени индустрии в сектора на услугите, така че най-тежко пострадалите при всички обстоятелства нямат средства за закупуване на жилище. Същевременно хората с по-високи доходи, които обичайно си позволяват закупуването на дом, се справят значително по-добре в кризата.

Още по темата
Второ, кризата и усилията на Федералния резерв за смекчаване на паричната политика водят до рязък спад на лихвите по ипотечните кредити. Средното ниво при 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва намаля до 2,8%, най-ниското равнище в историята, спрямо 3,7% в началото на годината. Благодарение на това за много хора сега е по-лесно да си позволят жилище.

На последно място пандемията накара много хора да напуснат градските центрове като Ню Йорк и да предпочетат по-социално дистанцирани домове в покрайнините, а революцията с работата от вкъщи убеди някои хора да се установят още по-далеч. Ръст има и в търсенето на ваканционни и втори жилища

След кризата обаче работата от разстояние от ваканционен дом може да не е толкова лесна, смятат някои експерти. Възможно е също така само след една зима хората, които избягаха в жилища в селски райони, да решат, че животът в провинцията не е за тях.

По-големият проблем обаче е, че кризата в действителност може да е изтеглила напред във времето жилищна активност, която така или иначе е щяла да се случи. Двойките с деца, които са решили да се установят в предградията, съвсем не са ново явление. Много от хората, които са се преместили в ново жилище тази година, вероятно са щели да го направят през идните няколко години. Така че, когато COVID кризата приключи, броят на хората, готови да поемат към покрайнините, може да е по-малък.

И независимо къде живеят сега, абсолютният брой на хората, които могат да направят прехода към жилищна собственост, може също да е ограничен. Много представители на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) преживяха спънки в началото на кариерата си след финансовата криза и сега, когато навлизат в годините на най-високите си доходи, връхлетява нова криза.

В крайна сметка как ще се представи жилищният пазар в света след COVID ще зависи от това доколко устойчива ще се окаже икономиката и в до каква степен ще избледнеят причинените от нея белези. Предстои да разберем.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Американски хедж фонд влиза в Deutsche Wohnen преди придобиването ѝ