IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Амстердам излезе от зимния сън

Средната цена на жилищата в града е нараснала с 4,4% в края на годината

14:30 | 09.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

След кратко затишие жилищният пазар в Амстердам отново расте.

Средната цена на жилищата в града е нараснала с 4,4% и е достигнала рекордните 481 хил. евро (534 хил. долара) през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2018 г., сочат данни на асоциацията на агентите на недвижими имоти NVM. Това е първото нарастване на цените от три тримесечия насам, предава Bloomberg.

Бързото повишаване на разходите за живот през последните години накара местните власти да се намесят на пазара. Градът в сътрудничество с националното правителство очерта планове за улесняване на достъпа на домакинствата с ниски и средни доходи до по-евтини жилища.

Освен увеличаване на броя на наличните имоти холандският град проучва и възможността да забрани на собствениците да отдават  под наем новопостроени жилища. Целта е да се попречи на инвеститорите да изтласкат купувачите от средната класа от пазара чрез изкупуването на апартаменти.

В цялата страна цените на имотите са нараснали с 8% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано до 326 хил. евро. Това е повишение с 3,3% спрямо предходните три месеца, докато в Амстердам ръстът е достигнал 6,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още