Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният пазар в Чехия е надценен, обяви централната банка

Стойността на жилищните имоти в страната е надценена средно със 17%, счита банката

Жилищният пазар в Чехия е надценен, обяви централната банка

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Чешкият банков сектор остава устойчив на негативните последици от коронавирусната криза, но банките са изправени пред ръст на лошите кредити догодина и рискове от надценен имотен сектор, съобщи Чешката централна банка, цитирана от Ройтерс.

Тя запази контрацикличния буфер за банките на ниво от 0,5% и тавана на съотношението между дълга и собствените средства по ипотечните кредити на равнище от 90%.

Банката съобщи, че секторът е запазил висока устойчивост на сътресения дори при неблагоприятно развитие на събитията, но лидерите трябва да са предпазливи, а надценените стойности на жилищата създават рискове за по-широката икономика.

Стойността на жилищата е надценена средно със 17%, достигайки до 25% в райони с голям дял на имотите, закупени с инвестиционна цел, съобщи централната банка.

Още по темата
„Новата спирала между кредитирането на покупките на жилищни имоти и бързо растящите цени на жилищните имоти е значителен източник на системен риск в чешката икономика“, предупреждава банката.

Коефициентът на капиталовата адекватност в банковия сектор ще намалее до 14,3% през идните три години при най-лошия сценарий на централната банка. Дори при този сценарий обаче някои банки ще се нуждаят от пренебрежимо малки капиталови инжекции, смята централната банка.

При основния сценарий коефициентът на капиталовата адекватност ще намалее до 20% спрямо 23,2% през юни и нито една банка няма да регистрира спад на капитала си под регулаторния минимум от 8%.

„Дори да се стигне до загуба на кредити, те няма да изложат на риск финансовата стабилност на страната“, заяви гуверньорът на централната банка Иржи Руснок в комюнике. „Но банките трябва да продължат да възприемат много внимателен подход, включително в областта на изплащането на дивиденти“, допълни той.

Централната банка отбеляза, че банките са навлезли стабилни в коронавирусната криза благодарение на капиталовия си излишък. В средата на 2020 г. той е бил 8,2 процентни пункта и това отчасти се дължи на въздържането на банките да изплащат дивиденти тази година.

Данните за перспективите пред банките са били събрани през септември преди втората вълна на коронавирусната криза и преди края на правния мораториум върху дълговите плащания.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Данъчната ваканция за сделките с имоти във Великобритания няма да се удължава