IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Гърция е привлякъл инвестиции за 1,3 млрд. евро през 2018 г.

Това е ръст от 172% спрямо 2017 г., сочат данни на Гръцката национална банка

14:18 | 11.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвестираните от чужденци средства за придобиване на имоти в Гърция са нараснали със 157,7% през януари спрямо същия месец на 2018 г., сочат данни на Гръцката национална банка, цитирани от гръцкия вестник „Катимерини“.

Ръстът се е забавил спрямо годишното повишение от 205,5%, регистрирано през януари 2018 г., но има признаци, че 2019 ще бъде година на силен растеж.

Средствата от чужбина, които са били инвестирани на гръцкия имотен пазар миналата година, са скочили със 172% спрямо 2017 г. и са достигнали общо около 1,3 млрд. евро. През 2017 г. местният пазар е привлякъл около 500 млн. евро от чужбина.

Експерти твърдят, че основните двигатели на растежа, освен икономическата стабилност и краят на спасителните програми, са очакванията за значителна възвръщаемост от използването на имотите чрез сайтове за краткосрочно отдаване на жилища под наем като Airbnb и HomeAway. Програмата „Златна виза“, която предоставя петгодишно разрешение за местожителство на граждани на страни извън ЕС, инвестирали най-малко 250 хил. евро в гръцки имоти, също се радва на успех.

Значителна част от 70 хил. жилища и апартаменти, отдадени под наем чрез онлайн платформи в Гърция, принадлежат на чуждестранни собственици. Много от тях са китайци, които също така избират да закупят апартаменти в южните околности на Атина за собствено ползване.

Гражданите на други страни действат по различен начин на пазара. Руснаците не са съсредоточени само в центъра на Атина, а също избират ваканционни имоти и област Халкидики в Централна Македония.

Купувачи от Близкия изток като ливанци, саудитци и граждани на ОАЕ, също предпочитат имоти в южните предградия на столицата, но обикновено ги отдават дългосрочно под наем на гръцки семейства, а не чрез онлайн платформи.

Миналата година програмата „Златна виза“ е предоставила разрешения за местожителство на 1399 купувачи на имоти, което е ръст с 46% спрямо 961 разрешения през 2017 г., сочат данни на министерството за миграционната политика.

Други 262 разрешения са били издадени от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още