Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният пазар в Китай е извън контрол, цените растат и през април

Еуфорията на купувачите продължава, а инвеститорите използват имотите като щит срещу глобална инфлация

Жилищният пазар в Китай е извън контрол, цените растат и през април

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Китай са нараснали с най-бързия си темп от осем месеца през април, след като ограниченията не са успели да намалят ентусиазма на купувачите, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града, с изключение на субсидираните от държавата жилища, са се повишили с 0,48% миналия месец спрямо март, когато прибавиха 0,41% към стойността си, показаха данни на китайската статистика в понеделник. Цените на вторичния пазар, който е подложен на по-малко държавна намеса, са скочили с 0,4% - същия темп като месец по-рано.

Еуфорията на купувачите продължава, а инвеститорите използват недвижимите имоти като щит срещу глобална инфлация. Това накара властите да направят гръмки изявления с цел охлаждане на ценовите очаквания. Продажбите на жилища от началото на годината са нараснали над два пъти спрямо същия период на 2019 г. в градове като Шънджън, Шанхай, Ханджоу и Нандзин, сочат данни на China Real Estate Information Corp.

В края на април китайският президент Си Дзинпин повтори „мантрата си“, че жилищата са „за живеене, не за спекулация“, когато председателства заседание на 25-членното Политбюро, върховния управляващ орган в Китай. Миналата седмица държавни ръководители намекнаха, че може да съживят усилията за експериментално въвеждане на дълго отлаган имотен данък в цялата страна.

Още по темата
„Жилищният пазар остава в известна степен извън контрол, колкото по-големи са ограниченията, толкова по-устойчив става пазарът“, коментира Ян Къуей, директор на изследванията в China Real Estate Information, преди публикуването на данните. „Затова експериментален налог върху жилищната собственост може да дойде по-скоро от очакваното като по-категоричен израз на силата на политиките“, допълва той.

Ръстовете на цените са се ускорили в големи и малки градове, тъй като предприемачите са увеличили проектите си по време на традиционно бърз сезон за продажбите, за да извлекат печалба. Продажбите на имоти са нараснали с 35% на годишна база, показаха отделни данни.

Ръстът на цените е особено ускорен във вторични регионални центрове заради относително по-разхлабените ограничения и по-високото търсене след новото смекчаване на вековната система „хукоу“ (програма за семейна регистрация, която служи като вътрешен паспорт, регулиращ разпределението на населението и миграцията от село към град – бел. ред.).

Сред градовете, които отчитат ръст на цените на жилищата с от 1% нагоре спрямо март, са Ухан – бившият епицентър на коронавирусната пандемия, и Хайкоу, провинциалният център на тропическата провинция Хайнан.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищата изместиха офисите като водещ избор на глобалните инвеститори в имоти