IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Лондон се забавя, но расте в останалите градове въпреки Brexit

Цените на жилищата в Бирмингам са нараснали с почти 15% след гласуването за напускане на ЕС от Великобритания през юни 2016 г.

10:41 | 28.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Десетгодишният бум на жилищния пазар в Лондон може би върви към охлаждане заради Brexit, но имотният пазар в останалата част от Великобритания до голяма степен не се влияе от предстоящото излизане на страната от Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Докато цените на жилищата в британската столица са нараснали само с 1,7% от референдума през юни 2016 г., тези в Бирмингам, втория по големина град във Великобритания, са скочили с почти 15%, сочат данни на Hometrack. Манчестър е малко след него с ръст от 14%. Единственият град, в който цените са намалели в последните две и половина години, е Абърдийн. Цени Цени

„Домакинствата в областните градове продължават да се възползват от ниските лихви по ипотеките и растящата заетост, за да се справят с жилищните разходи, пренебрегвайки несигурността около икономическите перспективи“, казва Ричард Донъл, директор на отдел „Изследвания“ в Hometrack. “Отстъпките от офертните цени в областите продължават да се стесняват и това е признак за допълнителен натиск към повишаване на цените в близко бъдеще“, допълва той.

Областите не са изправени пред необходимостта да се справят с проблеми като достъпност и повишаване на гербовия налог в същата степен като Лондон, където започналото вече забавяне беше съчетано с несигурността около бъдещето на отношенията на Великобритания с ЕС, казва Донъл.

Цените на жилищата в британската столица са нараснали с 84% от 2009 г. насам, като изпреварват ръста на заплатите. Това означава, че средностатистическият жител на Лондон сега се нуждае от 14,5 пъти по-голям доход от настоящия си годишен, за да закупи жилище.

Тези фактори в комбинация с по-строгите критерии за отпускане на кредити и икономическата и политическата несигурност станаха причина за намаляването на продажбите на жилища в Лондон с почти една пета от 2014 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още