Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищният пазар в Норвегия достигна петгодишен връх

Централната банка в страната може да стане първата в света, която да повиши лихвите още през второто полугодие на 2021 г.

Жилищният пазар в Норвегия достигна петгодишен връх

Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg

Цените на жилищата в Норвегия достигнаха най-високото си ниво от пет години насам, засилвайки натиска върху централната банка да повиши лихвите много преди централните банки в другите страни, като очакванията са това да се случи през второто полугодие на 2021 г., предава Bloomberg.

Цените на жилищата в скандинавската страна са нараснали с 1,3% през февруари спрямо януари, което е най-големият скок за февруари от 2009 г. насам, сочат данни на Real Estate Norway, Eiendomsverdi и Finn.no. Годишните ръстове надвишават 10% в редица градове, включително повишение с 15% в Осло, което е сигнал, че пазарът е най-силен от 2016 г. насам, съобщава Хенинг Лауридсен, главен изпълнителен директор на Real Estate Norway.

Икономиката на Норвегия приключи 2020 г. със спад от едва 1,4% спрямо нивото преди кризата и благодарение на тази устойчивост богатата на петрол икономика изпъква сред заможните страни като най-вероятният първи кандидат за повишаване на лихвите. Силният ръст на жилищните цени кара инвеститорите да очакват, че Норвежката централна банка няма да дочака първото полугодие на следващата година, за да повиши бенчмарковата лихва от нула процента, каквито са плановете й към настоящия момент.

Още по темата
„Като цяло само повишаване на лихвите може да спре ръста на цените на жилищата сега“, коментират анализаторите на Swedbank Ойстен Борсум и Марлене Скиелет Гранеруд в доклад. Те допълват, че очакват първо повишаване на лихвите през второто полугодие на 2021 г. Следващото заседание на централната банка за паричната политика е на 18 март.

Норвежката централна банка не е подложена на натиск да използва неконвенционални мерки за борба с пандемията, за разлика от други централни банки в еврозоната и съседна Швеция. Фискалната политика поема голяма част от ролята на стимулите, подкрепена от рекордни изтеглени средства от държавния фонд на страната на стойност 1,3 трлн. долара.

„Повечето правителства и централни банки в света са принудени да предприемат безпрецедентни спасителни програми, за да се преборят с последиците от COVID-19. Но има една голяма централна банка, която се готви да изтегли стимулите – Норвежката централна банка“, коментира анализаторът от Bloomberg Economics Йохана Янсон.

На този фон Норвежката централна банка наблюдава внимателно пазара на недвижими имоти. „Бързо“ растящите цени на жилищата и продължаващият ръст на дълга на домакинствата създават „особен риск“ за натрупване на финансови дисбаланси в нисколихвената среда, заяви в ежегодната си реч през януари гуверньорът Ойстен Олсен.

Анализаторите от Nordea Киетил Олсен и Дейн Цеков отбелязват в доклад, че очакват Норвежката централна банка да сигнализира повишаване на лихвите през септември или декември. Освен цените на жилищата, които явно надхвърлят прогнозите, те аргументират позицията си и с други фактори като по-доброто от очакванията разпространение на ваксините, по-високите от очакванията цени на петрола, инфлацията, която надхвърля прогнозите, и слабата норвежка крона.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищата в Китай отчитат най-силното поскъпване от 7 месеца