IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Швеция продължава да се ускорява

Трансграничните инвестиции в скандинавската държава също достигат рекорди

20:40 | 26.04.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Жилищният пазар в Швеция продължава да се ускорява

Жилищният пазар в Швеция продължава да се ускорява през тази година, като цените на жилищата се покачват пропорционално и на ръста на чуждите инвестиции, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Според статистическата служба на скандинавската страна цените на жилищата са се повишили с 10,64% през миналата година в сравнение с 2014 г., когато отчетоха ръст от 6,86% на сто. Това е и най-силното увеличение от 2007 г. насам.

Инвестициите също достигат рекордни нива от началото на годината. Данни на консултантската компания Savills показват, че обемът на инвестициите на шведския пазар на имоти достига 35 млрд. шведски крони през първото тримесечие на 2016 г., което е с 39% повече спрямо същия период на миналата година.

Обемът превишава дори и рекордът, отчетен през първото тримесечие на 2007 г., посочват експертите.

Активността от международни инвеститори се увеличава бързо през последните две години, посочват от Savills. През миналата година чуждестранните инвеститори са реализирали 21 на сто от общия обем на сделките, като този дял вече достига 24 на сто в края на март 2016 г.

Интересът е насочен основно към активи от промишления сегмент на пазара и складовете.

Швеция се характеризира със силно експанзивна парична политика. Savills прогнозира, че шведската икономика ще остане силна през цялата 2016 г., със силен ръст на БВП и спад на безработицата.

Основните двигатели на икономиката са частното и публично потребление, както и инвестициите в жилищни сгради. Слабата крона от своя страна се очаква да подкрепи износа и също да допринесе за икономическия растеж.

Швеция обаче се изправя пред някои насрещни ветрове – бързо увеличаване на населението и поляризация при възстановяване на пазара на труда. Намаленията на лихвените равнища са благоприятни за сектора на имотите, но доведоха до силно увеличаване на задлъжнялостта на домакинствата, което предизвиква сериозни тревоги.

Очакванията са тази година също да е рекордна за сектора на имотите в страната, особено ако повече собственици са с нагласа да продават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още